Всичко е ясно: Рашидов издаде как ще се сглоби новото правителство

Третият мандат може да отиде в ИТН и да получат подкрепата на ГЕРБ и ДПС, заяви той

"Кризата беше дали държавата ни ще съществува, дали ще има или няма да има бюджет. За първи път от новото ни време трима човека вдигат залата.

Този път и опозицията стана. Постът е много отговорен", това заяви доскорошният председател на Народното събрание (НС) Вежди Рашидов по повод драмите около избора на нов шеф на 50-ия парламент.

Според бившия шеф на парламента и бивш министър на културата може да има правителство в 50-ото Народно събрание. Третият мандат може да отиде в "Има такъв народ" (ИТН) и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС може да се случи правителство, смята Вежди Рашидов.

Ако сега ГЕРБ направи коалиция с ДПС, трябва да даде много отговори на електората си, каза още Вежди Рашидов в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви. 

"Благодаря на Корнелия Нинова, която застана като мъжко момиче и ме предложи аз да бъда председател на 48-ото НС. ГЕРБ не искаха. Това е истината.

След отвода приех много трудно този пост. Аз съм артист, все пак, извинявайте, а за това трябва някой, който да чукне по банката. Но докато бях на този пост, имах уважението на всички хора, до един. Парламентът работеше по-спокойно, без ексцесии", призна Рашидов в сутрешния блок на bTV. 

На въпрос какво мисли за Рая Назарян той отвърна така: "Ами хубаво дете, симпатично момиче, от дистанцията на моите години така я виждам. 

Съжалявам, че беше отхвърлена, но и тя мина през мелачката и мелачката я смля. И сега пак да е цяло парче, не става. Жал ми е за нея, защото трябва да има перспектива, нали затова е влязла в политиката?!

В момента не разбирам подходите, които се прилагат. Това не е проста работа и трябва човек малко по-разумно да я кара. Ние, все пак, сме парламентарна република и не може вторият човек да назначава. Не е правилно.

Но аз няма как да говоря против колегите си. Росен Желязков е добър юрист, щеше да е и добър председател според мен - тогава, когато се решаваше това, а впоследствие избраха мен. Той не заслужаваше подобен развой, достоен, разбран човек е!

Колкото до Бойко Борисов - с него бяхме много близки. Работих за него.

И не е редно сега точно аз да анализирам действията му. Извикайте го, питайте го, отговорите може само той да ги даде, никой друг", категоричен е Вежди Рашидов.

"Един месец слушам медиите да питат ще има ли правителство?! То и сега има!

Стига с тоя евроатлантизъм, тази дъвка вече се издъвка. Ние сме отдавна в НАТО, вече 30 години.

Проблемът е ще има ли нация, ще покриваме ли националните си интереси. Случва се само плюене - партиите се плюят постоянно.

Този парламент стигна своя праг, ферментира и не съм убеден, че тези 70%, които не са гласували, са най-мъдрите хор", заяви още Рашидов. 

"Една птичка в този парламент пролет няма да направи. Не очаквайте да се случи нещо! Взаимно ще си играят спектакъла.

Ще сглобят някак парламента, не се чудете толкова. Не може да няма правителство. И после ще се чуе онази приказка:

"Абе, народът така ни подреди".

Дайте да се обединим, вместо постоянно да си ги мерят тези момчета там. 

В ДПС членуват едни от най-честните хора, които строят България. По времето на Тодор Живков една голяма част от тях построиха Анталия.

Наистина пожелавам българите да излязат да гласуват - но не от омраза и да плюем, а да четем - кой какво предлага, по съвест", заяви Рашидов.