Вътрешният министър се похвали с новината за Шенген, огласи какво следва

Искам да благодаря на българските гранични полицаи, на военнослужещите от Българската армия, на служителите от ГДЖСОБТ и Националната полиция, които в голяма степен изнесоха тази битка, заяви Калин Стоянов

Днес заслужено можем да се поздравим за потвърденото късно снощи решение на Съвета на ЕС да бъдем част от Шенгенското пространство по въздух и море от месец март 2024 г.

Министерството на вътрешните работи вложи много усилия, за да може проведените през 2022 и 2023 г три мисии за установяване на фактите да приключат успешно.

Доказахме, че България може да охранява не само своите граници, но и тези на обединена Европа. Изключително добрата интензивна и екипна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, както и доброто взаимодействие с министър-председателя Николай Денков доведе до този положителен резултат.

Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод решението на Съвета на ЕС България да стане член на Шенген с премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници от каря на март догодина. 

"Винаги съм споделял убеждението, че когато успеем да превърнем трудностите в необходими предизвикателства крайният резултат ще носи удовлетворение.

Искам да благодаря на българските гранични полицаи, на военнослужещите от Българската армия, на служителите от ГДЖСОБТ и Националната полиция, които в голяма степен изнесоха тази битка и на моя екип в министерството на вътрешните работи, на служителите от Дирекция “Миграция” и Дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" за неуморния труд, който полагат и най-вече за отдадеността на националната кауза да сме част от Шенгенското пространство", подчертава Стоянов.

И допълва:

"Вярвам, че заедно ще продължим да сме по-силни и по-единни в бъдещите си действия, за да продължим със същото темпо към следващата важна стъпка - премахване на проверките и по вътрешните сухопътни граници". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук