"Възраждане" обвиниха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в "позорно бягство" заради референдума БЛИЦ TV

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не отидоха на Комисията по бюджет и финанси в парламента, на която трябваше да се обсъди темата

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не отидоха на Комисията по бюджет и финанси в парламента, на която трябваше да се обсъди темата с референдума за запазване на българския лев, за който от партия "Възраждане" събраха необходимия брой подписи. 

Деян Николов нарече постъпката им "позорно бягство". "На практика хората наричат себе си демократи, но показаха как изобщо не зачитат гражданското общество в България, не зачитат законите и демократичните принципи", коментира той.

"Едни политици смятат, че са по-важни от 600 000 българи. Имат наглостта днес да избягат от Комисия по бюджет и финанси само за да не влезе за разглеждане един референдум", посочи Николов, но цитира закона, според който искат, или не - референдум ще се проведе", заяви депутатът.

"Следващата седмица очакваме референдумът да влезе за разглеждане в зала. Срокът е три месеца по закон. Изтича на 7-и юли. Народното събрание е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум, ако валидните подписи са над 400 000, а те са малко над 470 000", посочи Николов.

Комисията по бюджет и финанси не събра кворум за днешното си заседание. На него според дневния ред трябваше да бъде разгледано предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?", внесено от Инициативен комитет на граждани на 7 април. 

От "Възраждане" обаче не посрещат подкрепа, а по-скоро мълчалив бойкот от повечето политически сили.

Днес обсъждането му беше включено в дневния ред на парламентарната бюджетна комисия. Заседанието се провали, след като повечето членове на комисията не се появиха.

Не присъства нито един депутат от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а от ДПС се появи само Петър Чобанов. Румен Гечев и Тошко Йорданов дойдоха от името на БСП и ИТН.

Присъстваха депутатите от "Възраждане". Бройката обаче така и не стигна, за да се събере нужният кворум и да започне заседанието. 

От "Възраждане" очакват предложението да влезе следващата седмица в пленарната зала.

"Срокът по закон е три месеца и изтича на 7 юли, съответно другата седмица референдумът трябва вече да бъде разглеждан в зала, каза той.

Народното събрание е задължено според закона за прякото участие на гражданите във властта да излезе с решение за провеждане на референдум.

Народното събрание е задължено да излезе с такова решение, ако валидните подписи са над 400 000, за което вече има протокол от ГРАО, че са малко над 470 000", каза депутатът  и на Инициативния комитет за референдума Деян Николов

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук