"Аз съм едно от живите доказателства, че коронавирус съществува. Преболедувах го за 10 дни, средно като тежест.  После бях в карантина, човек излиза от нормалния си ритъм". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Янаки Стоилов, депутат и член на Националния съвет на БСП.
 
"Управленските мерки са непоследователни, одобрявах първоначалния силен контрол върху заразата. Мерките постоянно бяха променяни, нямаше последователност. Ситуацията е изпусната, едва ли има кой да въведе по-отчетливи икономически мерки", сподели той.
 
"Комбинирането на коронавируса със сезонните грипове ще утежни ситуацията. Нищо не вещаеше такова ескалиране на протестите, но явно в обществото се е натрупало огромно недоволство. Причините са повсеместната корупция и малката възможност на хората да получават това, което смятат.  Никога в администрацията не е имало по-неподходящи хора, управлението стана преразпределител на облаги", коментира депутатът. 
 
"Вижда се и доза наивност в протестите – като например електронно гласуване, трябва да се настоява за машинно гласуване или по пощата. Висок е процентът на контролирания вот. Има ли съмнения, че в неконтролирана електронна среда ще се гласува честно?", попита Стоилов.

"Ако проявим наивност, неискреност или колебание, ще разочароваме. Появиха се с желания да бъдат забелязани много мимикриращи политици, които са участвали в определени периоди на това управление, искат да бъдат осиновени от протестите, да им се даде нова политическа роля", обясни той.
 
"Заражда се съзнание, че трябва да има баланс между пазар и държава, но сме в по-тежък период от приватизацията. Парите са превърнати във фетиш и в основна ценност, без значение как се придобиват, те са върховна самоценност, чрез която всичко може да се придобие. Парите не бива да са Бог, пред който всички да се кланят", заяви "червеният" народен представител.

"У нас корупцията е по-оголена, прави се от хора без задръжки. Главният прокурор предприе най-решителни действия, това не бива да се отрича. Недоволството бе предизвикан от това, че подходът му не е равностоен. Впечатлението за избирателност в прокуратурата провокира реакцията. Трябва ни силна, но и компетентна и независима Прокуратура", каза още гостът. 
 
"Не можем да обясним прехода само с криминалните сюжети. Президентът до голяма степен действа самостоятелно. Той проявява голяма решителност, зададе тона на протестите. Най-голямото изпитание за него дали ще се утвърди в българската политика или ще разочарова, ще бъде един евентуален служебен кабинет. Крайното орешение дали България да бъде в Еврозоната трябва да се вземе чрез референдум", завърши Янаки Стоилов.