Доган се държи като бос на мафията, заяви в интервю за БЛИЦ лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Според него е съмнително да съществува тефтерче на самоубилия се Емин.
Яне Янев е роден в деня на Европа - 22 април 1971 г. в Сандански. Майка му е химичка, а баща му - лесовъд. Има по-малък брат Слави. Яне е учил в Пловдив, специализирал в Германия. На 31 години става ветеран в политиката. Вместо да създам семейство и да имам двама синове, които след година - две да ходят на училище, аз отгледах БЗНС като син, разсъждава с лека тъга Янев.
Изключен от синята група, заради скандалните факти, които изнесе за лидера на СДС Пламен Юруков за незаконни икономически схеми и забогатяване от кафе, днес Яне Янев е лидер на "Ред, законност и справедливост".

- Г-н Янев, как ще коментирате самоубийството на Ахмед Емин и процесите, които протичат на този етап в ДПС?

Това, което се случва в ДПС не е случайно. Самоубийството на Ахмед Емин беше интерпретирано от Ахмед Доган по един абсолютно недопустим начин за европейска държава. Той твърди, че Емин не е бил политическо лице и едва ли не е бил мъжката му секретарка. Това е лъжа, тъй като, ако си направите едно собствено журналистическо разследване, ще стигнете до извода, че Ахмед Емин е бил политическо лице и е областен лидер на ДПС в Търговище, и се е кандидатирал за народен представител от ДПС. Е, може ли една мъжка секретарка да бъде председател за една толкова важна организация за ДПС, каквато е Търговище?

- Смятате ли, че има кръг в ДПС, който иска да създаде изкуствено етническо напрежение?

Единствените, които имат най-голям интерес от етническо напрежение, от етнически конфликти това са самите депесари, защото те вече усещат, че не могат да държат собствения си електорат по друг начин. Дори и най- неосведомените мюсюлмани и българомохамедани в най-затънтените краища на страната разбраха, че ДПС се управлява от една каста, от една върхушка, от самозабравили се хора.

- Нарочно ли според Вас се създава мистерия около смъртта на Ахмед Емин?

Що се касае до самата мистерия около самоубийството това е друга много сериозна тема, която поставя редица въпроси. Единият от тях е свързан с тъй нареченото, прословутото тефтерче. Дали всичко това е автентично и дали Ахмед Емин го е написал и дали като го е написал е бил със свой собствен разум, по собствено убеждение или под давление на други хора?

- Вие познавахте ли Емин?

Не го познавам лично, но от това, което чувам и виждам около отговорни фигури в ДПС, си правя изводи всъщност какво се случва в ДПС. Това вече пред обществото излиза на показ, че тази партия не управлява по нормален начин, а се управлява като сицилиански картел. И Доган се държи не като лидер на партия, а като бос на мафиотска структура.

- Как ви се струва факта, че Емин е бил масон, но никой от неговите хора не знаел?

Доган го твърди това нещо, но то се използва за други спекулативни цели.

- Възможно ли е в последствие да създаде помашка партия?

Това е безумие. Изобщо идеята за създаване на помашка партия е абсурдна. Смятам, че специалните служби трябва да си влязат в ролята и да действат много сериозно в тази посока, за да не се допуска поредното структуриране на партии на етническа основа.

- Как ще коментирате изказването на президента Георги Първанов по повод изявленията на Бойко Борисов за етническо напрежение?

Той каза, че това, което е казал Бойко Борисов създава етническо напрежение и че едва ли не ГЕРБ се атакизира. Ние считаме обаче, че Първанов по-скоро се доганизира, защото е недопустимо държавен глава, който олицетворява нацията, да заема страна. И то да пледира публично в полза на Ахмед Доган, за който се знае, че е свързан с незаконно забогатяване и то Първанов да му играе ролята на говорител. Особено на фона на това, че благодарение на Доган беше избран Първанов и беше формулирано правителство с мандата на ДПС. Това показва, единствено едно нещо - че Първанов не е европейски президент.

- Скандалното Ви изказване и твърдения, че бившият Ви колега Пламен Юруков е забогатял Ви донесе изключване от ОДС. Как Ви се отрази това?

Смятам, че е недопустимо лидер на парламентарна партия да бъде зависим от групировки, да бъде заплетен в икономически схеми и да бъде човек, който е забогатял от кафе. Кой се занимаваше по време на прехода с акцизни стоки? Кой имаше привилегията да работи при така наречените бариери на митниците? Всичко е ясно, но безсмислено е вече да се говори, защото Юруков е в политическото ни небитие. За съжаление той ще остане в историята на СДС като убиеца на СДС, като ликвидатора на СДС, като човек, който изпрати СДС на политическото бунище.

Едно интервю на Александрина Роканова, БЛИЦ