Яне Янев, лидер на „Ред, законност и справедливост”, и Димитър Абаджиев, председател на сдружението „Европейски демократически институт” заминават днес за Великобритания за тазгодишната конференция на Конгреса за демокрация, (5 и 6 март). Двамата народни представители единствени от България са поканени от Консервативната партия на Великобритания, домакин на конференцията. Те ще имат и срещи с експерти в областта на борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи на властта.
Основни теми на конференцията са необходимостта и възможностите ЕС да се върне към изразения в Декларацията от Лейкън идеал за по-опростена, по-демократична Европа, по-близко до нейните граждани;  уважението към националното самоуправление при съвместната работа на европейско ниво, с акцент върху: глобалната икономическа криза, правосъдието и вътрешните работи, европейските договори и бюджета на ЕС, възможните институционални реформи, както и - в очакване на изборите за Европейски парламент – постигането на демократичните идеали в съчетание с националния суверенитет и по-голямо обществено участие.
Темите на форума ще бъдат представени от лидера на британските консерватори Дейвид Камерън, евродепутата Джефри ван Орден, европейския министър на консерваторите в сянка Марк Франсоа, други британски депутати, както и европарламентаристи от консервативните партии на Чехия (ODS) и Полша (”Право и справедливост”). По всяка от темите ще има дискусия във формат „кръгла маса”.
В работната програма на Яне Янев и Димитър Абаджиев са включени и двустранни срещи с Дейвид Камерън и лидери на другите европейски консервативни партии. Ще се дискутира идеята за формиране на европейски консервативен съюз – със собствена парламентарна група в Европейския парламент. Въпросът е особено актуален в момента - поради очевидните знаци, че световната икономика ще навлезе в консервативен цикъл заради провала на свърхлибералната глобализация.
Яне Янев и Димитър Абаджиев ще обсъдят с европейските си колеги потенциала на България да осъществи неоконсервативна управленска и икономическа програма като решение на задълбочаващата се криза и като алтернатива на неработещия социално-либерален модел. /БЛИЦ