Над 40 % от гласовете на БСП в предстоящите избори ще бъдат ромски гласове, прогнозира лидерът на ПП „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, който откри предизборния щаб на партията във Варна. Ние сме силно обезпокоени от получаваните данни от някои области в страната, в това число и от Варна, че активисти на БСП организират срещи с ромските тартори, като ги притискат да кажат колко гласове ще дадат и в коя секция ще гласуват, посочи Янев.
Информацията му е, че от „Позитано” е пусната устна инструкция за обработване на ромските лидери и този път уговорката е никоя друга партия от сега управляващите да не се занимава с ромите. Тази форма на циганизация по време на европейски избори е изключително опасен симптом и ние ще сигнализираме Европейската комисия за това, каза Яне Янев, цитиран от "Днес плюс".

Представяйки част от програмата на „Ред, законност и справедливост”, лидерът й посочи образованието като един от основните приоритети и заяви, че в момента над 1700 училища в страната, или около половината от всички съществуващи, са на ръба на оцеляването и може да се стигне до ситуация, при която вместо да помогнат, делегираните бюджети да се окажат причина за затварянето на училищни врати.

Това той определи като завещание на тройната коалиция за следващото правителство, в което междувпрочем, за да участва и РЗС, ГЕРБ ще трябва да се съгласи със 7 условия. Тези условия пък от своя страна РЗС ще обяви в първия ден от старта на кампанията за избори на народни представители. Две от условията са пълна декриминализация на политическия елит и приемане на идеята за свикване на Велико НС и приемане на нова Конституция.

Яне Янев бе категоричен, че българското учителство се намира в унизително положение – не само заради възнаграждението, но и заради незащитеността си от политическата конюнктура. Последното може да се реши с промени в нормативната уредба, а колкото до работната заплата – средната за страната можела да стигне 1 000 лв., стига да се спре изтичането на 2,5-те милиарда лева от републиканския бюджет, губещи се всяка година от източване на ДДС, митнически измами, невнасяне на акцизи и пр.

Ако тези пари остават в бюджета на страната, от РЗС са изчислили, че пенсионерите над 70 г. ще получават пенсии от 500 лв. и ще останат още около 700-800 млн. лв. за насърчаване на образованата раждаемост, която е приоритет №1 в предизборната програма. Яне Янев разясни, че стимулирането на образованата раждаемост е практика в редица европейски държави, а самото понятие означава образованите родители (поне единият от които е с висше образование) с 2 и повече деца да получават в пъти повече от държавата от тези, които са само с основно образование. /БЛИЦ