В БСП се делят на корумпирани и зомбирани, нямат право на втори мандат. Олигарсите са станали донори на управляващите, капиталът е съсредоточен в 5% от населението, тройната коалиция прогони 1 млн. българи в чужбина, казва в интервю за Frognews.bg лидерът на РЗС.
Янев не e изненадан от резултатите от проучването на Маркет Линкс за месец март, имайки предвид политическата обстановка в страната. Той заявява: " Това, което се случва в страната е много показателно. Огромна част от народа вече окончателно е стигнал до извода, че политическата и партийната система са тотално атрофирали, че има разпад на държавността и че политиците в огромното си мнозинство, над 90%, не оправдаха доверието, което получаваха през целия преход. Моделът е сбъркан и трябва час по-скоро да се действа със скалпел. Да се изрежат всички тумори на коруцията - на феодалните образования в местната власт, на кражбите от бюджета, на финансовите измами от еврофондовете. Само така може разочарованият гласоподавател да се замисли и да се върне към най-силното средство на демокрацията – изборната бюлетина.
Моя рейтинг и на РЗС, приемам хладнокръвно. Огромна част от хората приемат каузата за ред и законност като национална, която не е на един политик или група, а народно движение. Няма да се спрем пред нищо, за да оправдаем тяхното доверие. Целта ни не е просто да прескачаме някакви бариери и да се пазарим за квоти, а да сменим тези корумпирани играчи, които използваха държавата на концесия и на ротационен принцип, изчерпваха ресурса й".
По повод заявката за втори управленски мандат на премиера Сергей Станишев за втори управленски мандат, Янев казва: "Станишев не може да управлява собствената партия и има тежки проблеми с нея. Той все още не се е произнесъл за основните фигури в партията си – двамата Руменовци. Аз не мога да разбера, как един лидер да не може да каже три думи за най-значимите двама играчи в БСП. Когато си оправи партията, тогава социалистите ще повярват, че е в състояние да иска втори мандат и власт отново. Той показа, че не може да упражнява властта нито по европейски, нито съгласно желанието на българите. Управлението е на самоход, както и партията му. БСП е разделена на фракции, а в такова състояние е и държавата. Фракциите се делят на корумпирани, по-корумпирани, най-корумпирани и червени бабички и дядовци - замбирани". 
Според Янев  в България всичко е имитация на нормална европейска политическа система, а реалността е по- различна. "Има една БКП с няколко клонинга – БСП, ДПС, НДСВ и много други подобни, кръжащи около тях. Ако видите точно къде са се окопали олигарсите, ще установите, че две трети гравитират към тези партии. Останалата една трета тангинтират към старата десница. Изнася им да поддържат това порочно статукво, при което демокрацията е фасадна, нямаща нищо общо с желанията на хората за свободно общество". 
Като  най-страшен грях на тройната коалиция Янев казва, че тя е допуснала в условия на икономически разстеж и икономически бум, капиталът да бъде съсредоточен в по-малко от 5% от населението. Вместо да се създаде силна и стабилна средна класа, която да е гръбнака на обществото, чрез схемите на управление те откраднаха парите и ги предоставиха на олигарсите. Мутрите от родния ъндърграунд вече не са толкова опасни за обществото, колкото новите мутри с белите якички. Това са висши държавни чиновници, министри, заместниците им, политици, съдии, прокурори, полицаи. Но те имат по-голям и от този грах – прокудиха 1 млн. истински креативни българи зад граница и за 8 години монархо-комунистическо правителство с ДПС изпратиха пък друг 1 млн. в отвъдното, заявява Янев.
Политикът твърди, че ако гражданите гласуват за РЗС те ще постигнат мнозинство в 41-о Народно събрание и тези топ олигарси и престъпници ще бъдат обявени поименно. Имуществото им ще бъде конфискувано, ще променим така наречения зокон „Петканов” и те ще отидат в затвора. Ще огласим пред обществото преди изборите конкретни списъци с имената на корумпираните и престъпниците. Същото се отнася до политици и висши функционери във властта и магистрати, заявява Янев. /БЛИЦ