До 10 дни ще има обвинителен акт срещу бившата директорка на НАП Мария Мургина. Това прогнозира независимият депутат Яне Янев по бТВ тази сутрин.
Той изнесе данни за източване на ДДС в големи размери с участието на данъчни служители, което стана и причината Мургина да подаде оставка от поста директор на приходната агенция.
Според Янев по случая „Мургина” прокуратурата и ДАНС ще си свършат работата и тя ще седне на съдебната скамейка. В България 20 години никой не искаше да разкрие важни факти, което провали живота на милиони българи. Вместо страната ни да бъде силна, сега се раздира от корупция, икономически проблеми и политически разпад, коментира той. По думите му това е причината като политически лидер да разкрива корупционни схеми. Няма по-голям проблем от корупцията в държавата и 20 дни преди изборите за евродепутати ще изнеса списък с имената на хората, забогатели неправомерно от присъствието си в изпълнителната власт, отсече Янев. В изготвянето на списъка ще участват и западни експерти, той ще обхваща периода на целия преход и ще бъде предаден в Европейската комисия.

Янев отново отправи покана към премиера Сергей Станишев за сериозен дебат по значимите теми за страната. Проблемите са много, а най-важният е корупцията, обясни той.

Според Янев, ако акцията на ДАНС за кмета на община Гърмен Ахмед Башев е била направена заради него, сега Башев би трябвало да е задържан. Преди време Башев отправи заплахи за убийство към Янев. Депутатът обвини Башев в незаконни заменки. През 2006 г. той е заменил земя с баща си и за това има дело във Върховния касационен съд, поясни Яне Янев. /БЛИЦ