Министър-председателят Стефан Янев дава брифинг за мерките на служебното правителство в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера, както и мерките в контекста на пандемичната ситуация в страната.

Прието е решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия, право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет. По думите му това решение се обсъжда от доста време.

Над 36 000 потребители ще получат помощ 110 лв./мгвтч.

Бюджетът на програмата е от 450 млн. лв. Периодът на подпомагане ще е от 1.10. до 3011.2021 г. като компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 г.

Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксирната ставка за подпомагане. Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв.

„Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев.

"Скъпи сънародници, България се намира в труден момент на изпитания, които можем да преодолеем само с общи усилия", заяви той и изтъкна, че сериозни кризи заплашват стабилността на социално-икономическата система.

"Предизвикателствата са много и аз разбирам негативните реакции през последните седмици. Няма да се оправдавам, нито безкритично ще защитавам действията на служебния кабинет", заяви Янев и заедно с "пропуските" изтъкна и "положителните моменти" в работата на правителството.

"В никакъв случай не искам да преекспонирам ситуацията и да я представям за по-тежка, отколкото е. Истината обаче е, че българската здравна система е на границата да се справи със ситуацията и да осигури ефективни грижи на гражданите, които се нуждаят от болнично лечение", заяви той.

"Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса. 

Янев призова за търпение, разбираме и повече солидарност, "за да преодолеем сегашната ситуация заедно като нация".

"Няма да се оправдавам, нищо ще защитавам безкритично действията на служебния кабинет. Намираме се в тежка пандемична ситуация. Не искам да преекспонирам ситуацията, не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам. Здравната система е на границата на своя капацитет да се справи. Не е тайна, че системата се нуждае от дълбоко реформа, но това не е задача, с която един служебен кабинет може да се заеме.

Въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито искаме да ограничаваме правата на гражданите. Направихме всичко необходимо за възможно най-късно въвеждане на по-строги мерки. Това, което предприемаме в момента е изцяло продиктувано от възможността да запази живота на гражданите, защото алтернативата е затваряне на държавата. Склонен съм да понеса цялата политическа отговорност", обяви Янев.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!