Днес с колегата Димитър Абаджиев внесохме в Народното събрание 13 въпроса към Пламен Орешарски, изработени от правния и финансов отдел на "Ред, законност и справедливост". Това заяви председателят на партията Яне Янев след среща със Студентския съвет на УНСС. Въпросите са на базата на анализи, направени от експерти на РЗС и на подадена информация от служители, които и сега работят в системата на НАП и в Министерство на финансите.
Янев и Абаджиев питат Орешарски следното:

1. Каква е отговорността на УС на НАП (в състав: Пламен Орешарски, Йордан Христосков, Кирил Желев, д-р Румяна Тодорова, Мария Мургина), чийто председател сте Вие, за колосалното източване на ДДС?

2. Защо сте допуснали в нарушение на чл.5 ал.5 т.6 от Закона за НАП да бъдат закрити отделите за борба с корупцията при Главна дирекция „Инспекторат по контрол и сигурност” на НАП?

3. Има ли връзка закриването на секторите на Инспектората в ТД гр. Пловдив и ТД гр. Варна с факта, че същите контролни органи са установили схеми за източване на милиони чрез ДДС в Пловдив през 2006 г.?

4. Как се съхраняват и архивират досиетата на клиентите на НАП и защо при извършване на насрещни проверки и данъчни ревизии органите по приходите не се запознават с тях? Защо не е въведена програмата за превенция на финансови престъпления, контрол, електронни ревизии и предотвратяване на измами с ДДС, след като е обсъждана и приета от УС на НАП?

5. Защо ревизиращите екипи на НАП не проследяват за определени фирми (явно протежирани и наричани „VIP-офшорки”) транзакциите по ДДС-сметките, съществуващи до края на 2006 г. и установените схеми за префактуриране?

6. Защо в данъчни ревизионни актове за същите фирми не се проверяват извършените продажби по ЗДДС?

7. Защо не се изискват справки за свързани лица на т.нар. VIP-фирми и не се проследяват и анализират доставките между тях?

8. Как се извършва проверка на произхода на паричните средства от офшорните фирми и защо не е подавана информация към ДАНС за пране на мръсни пари? При установяване на нередности в ревизионното производство, нарушителите давани ли са на прокуратурата?

9. Защо не са извършвани проверки относно достоверността на осъществения износ в съответните митнически учреждения?

10. Защо сте допуснали да действа организирана схема за префактуриране на стоки и услуги (най-вече СМР, отдаване на ДМА под наем, раздаване на заеми в размер на милиони, апортни вноски). Какво е направено, за да бъде тя ликвидирана, след като е имало официални сигнали за нея от Инспектората на НАП?

11. Известен ли Ви е случай през миналата година, когато Мария Мургина и Владислав Христов са претърпели катастрофа в Австрия, при която е загинало пътуващо в същата кола лице и че за да оправдае продължителното си отсъствие след завръщането си тя е издала на свой заместник заповед за заместване със задна дата?

12. Известно ли Ви е, че Инспекторатът към НАП за цялата 2008 г. не е извършвал административни проверки на териториалните звена, свързани с данъчно-осигурителния контрол?

13.Каква сума, постъпила от данъчни разкрития при проверки на НАП, е била разпределена под формата на премии за служителите в администрацията на МФ през 2008 г. И каква сума под формата на премия са получили Мария Мургина и цялото ръководство на НАП?


По думите на Янев става дума за колосални премии, които нямат аналог. Те варират от 10 000 до 30 000 лева еднократен бонус за различни периоди. Янев посочи, че самата сума, която е отделена за премии, е грандиозна, но те са различни по размер за различните служители.

Ние само питаме колко са получили всички служители в НАП и в Министерство на финансите и дали Орешарски и заместниците му са получавали също такива пари, заяви Янев. Питаме и защо е допуснато да действа организирана схема за префактуриране на стоки и услуги и какво е направено, за да бъде тя ликвидирана след като е имало официални сигнали за нея от Инспектората на НАП. По думите на Янев всичко това не е само трайно наложена порочна практика, а организирана престъпна група с косвено и некосвено ангажирани хора по линия за източването на ДДС и укриване на данъци.

Следващата седмица Политическият съвет на РЗС ще осветли и една друга корупционна схема, свързана с грандиозно препиране на пари. Организирана престъпна група от олигарси, по думите на Янев, е пренасочвала пари в офшорни зони и Швейцария, като целта е била когато сега са сменени условията в Швейцария, да може да легитимира тези пари.
Другата седмица ще научите и колко пари българските данъкоплатци имат в Швейцария, заяви Янев.

Част от хората, които са подавали сигнали в РЗС, работят в НАП и Министерство на финансите. За последните 5 дни наши експерти са се срещнали с повече от 30 човека, които са пожелали анонимност. Ще помоля Прокуратурата някои от тях да бъдат анонимни свидетели, каза Янев. Той даде пример, че бившият шеф на Агенция Митници Асен Асенов също си е отишъл по сигнал на РЗС и допълни, че това, което се развива в момента около “Аферата Мургина”, е свързано с някои действия на Асен Асенов и в това число на някои негови политически покровители, за които в бъдеще от РЗС ще продължат да говорят.

Откакто ходя в ДАНС се случват добри неща за държавността и лоши за олигарсите. До 10 дни ще искам среща с Петко Сертов, за да му кажа някои наши опасения, които са свързани с партньорски организации на РЗС в Брюксел, посочи Янев.

За мен Мургина е част от организирана престъпна група, добави той, като изрази надежда, че институциите ще стигнат до край и най-на края ще има осъдени и влезли в затвора хора.

Десислава Вангелова, БЛИЦ