"Прави впечатление, че за 19 г. преход политическият елит така деградира, че няма такъв аналог в Европа. Редно е да се замислим дали е допустимо това да продължава – докато политиците се замерят с арогантни клишета, мафията съвсем да завземе държавата", заяви пред bTV председателят на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той обеща да извади на показ стоте български най-корумпирани политици.
 Това тласка България към дивите балкански нрави. Проблемите са тежки и сериозни повече от политиците са вплетени в корупционни мрежи, обществото чака да получи отговори за смъртта на Ахмед Емин, допълни Янев. Той каза, че заедно с наблюдателя в Европейския парламент Димитър Абаджиев ще внесат искане за комисия, която трябва да даде отговор на въпроса след като Емин е оперирал с 1 500 000 лева държавни пари годишно и е имал единствено правомощията да подписва Ахмед Доган,  политическа фигура ли е бил или административен фигурант. Друг въпрос, на който комисията ще трябва да отговори съпричастен ли е бил към тайните служби Емин.  Относно изказването на Борисов за Възродителния процес, Янев заяви, че във върхушката на ДПС има дерибеи и не им е виновен Бойко Борисов. В сравнение с тези дерибеи Борисов е изключително почтен, заяви Янев.
"Огромна част от политиците са вплетени в корупционни схеми. (...) Трябва да има декриминилизация – всичко да излезе на показ", коментира още той по повод на днешната дата, на която се навършват 19 г. от българския преход.
Може да се окаже, че службите по някакъв начин са подпомагали партиите, като са прикривали начина, по който са финансирани, заяви Янев.
Не става въпрос за етнически конфликт, а политически, смята той по отношение на заговорилото се "етническо напрежение" след смъртта на Ахмед Емин.
"В България има сериозен процес на ислямизиране. Трябва да има граждански дебат за това страната ни застрашена ли е от подобни процеси. Имам сигнали от моя избирателен район за извънкласни занятия с подобен привкус", отбеляза депутатът.
Преходът беше опорочен, тези, които ни управляват, спират развитието на обществото ни, каза от своя страна Димитър Абаджиев, също гост в студиото на "Тази сутрин".
Колегите от ЕНП са наясно кой кой е в българската политика, иначе не биха дали подкрепата си за Бойко Борисов, каза той.
Хората като Доган, които са участвали във Възродителния процес, да говорят за него е много нахално, смята още Абаджиев.
Според Димитър Абаджиев в ЕНП не имало специален интерес към изказването на Бойко Борисов за Възродителния процес. По-важно е, че статиите за България са с ужасяващи заглавия, както и със снимки на мутрите, описва се и как е родена престъпността. Относно изказването на Николай Добрев, че младите социалисти предпочитат да бъдат с Доган, а не с Пашата, Абаджиев заяви: Малко повече ми идва той да говори за морал, след като бе хванат с пари на границата.  
Непосредствена опасност за етническия мир в България няма, но все пак може да възникне „от нищо нещо”. Това каза  пред bTV Юрий Асланов, социолог. Не бива и да се страхуваме от израз като „национализация”, защото ако монополът злоупотребява с правата си, очевидно е, че трябва да изпита ударите на държавата. Като примери за злоупотреби той посочи – „Топлофикация”, енергоразпределение, „Чистота”, водния сектор. Според него моралната норма, която регулира тези неща се нарича закон и не би трябвало държавата да има скрупули, а да действа в подобни ситуации.
Ако социалистическата партия има възможност за избор, ДПС е предпочитаният партньор пред други „неясни” коалиции, изрази мнение Асланов относно изказването на Николай Добрев. По повод евентуална коалиция ГЕРБ - БСП той посочи, че тя е крайно нежелана и от двете партии, като дори обсъждането на тази тема би трябвало да се счита като спекулация, както и че лидерът на ГЕРБ правел опит с изказванията си да мине в дясното пространство. /БЛИЦ