Очевидно, че като съседи и добри приятели, градски народи имаме постоянно комуникация и възможност за по-честа обмяна на време. Най-вече търсим общи интереси на бъдещето ни като народи и региони. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след срещата с премиера на Северна Македония Зоран Заев. 

"В рамките на тези разговори, няма да се учудите, че основната точка бе европейската перспектива на РС Македония. Политиката на Република България е непреклонна. Ние подкрепяме РС Македония и Албания и имаме  възможност да работим по нерешените въпроси, в частност изпълнението на Договора по сътрудничество от 2019 година.

Трябва да изградим среда на доверие, открит диалог, който да помогне на специалистите ни да намери решение, за да се движим напред. Делегацията на г-н Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално от днес и в близките дни. Атмосферата на доверие, взаимно зачитане и уважение на националните интереси трябва да продължи", допълни той. 

"Искам да кажа, че имаме приятели навсякъде от света, но решението трябва да се вземе от двете страни. Ако сме отговорни политици и лидери на народите си, то трябва да работим за взимане на решението. Разговаряхме за възможностите и структурата на решението, България е член на ЕС и разговаря и от името на Съюза, ние говорим от собствено име. Работим заедно, разговаряме и търсим решение", заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев. 

"Решението е на масата пред нас и гледа интересите на двете места. Апелирам България да продължи да помага на Северна Македония. За нас друга алтернатива няма. Може да минат 5-10 години, докато изпълним условията на ЕС и да станем членки, но това ще се случи. Искаме да организираме Северна Македония. Апелирам към македонския народ да дадат шанс на добросъседството и разбирателството между двете земи и народите, за да успеем, грижейки се едни за други", каза още той.  

"Премиерът Заев спомена донякъде моето мнение - отговорността на политиците. Историците имат своето важно място и своите задължения да изпълнят задължението си в рамките, в които работят. Ние на Балканите сме темпераментни хора. Всеки има мнение. Когато историята идва от семейните корени, тя е емоционална. Ако отворим историческия дебат, ще стане дебат без край. Отговорността е на политиците - дават ясна отчетност", каза още Янев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!