Ясен Тодоров разби адв. Екимджиев: От Цацаров ще се страхуват хора, които са незаконно забогатели

Стана ясно, че ние не искаме да направим съдебна реформа, ние не можем да сме правова държава, каза адв. Екимджиев

Сотир Цацаров притежава и административен и професионален капацитет да извади КПКОНПИ от летаргията, в която се намира. Фактът, че мониторингът над България е на път да падне, до голям степен се дължи постигнатото през последните 10 г., в 7 от които Цацаров беше главен прокурор. Това каза бившият член на ВСС Ясен Тодоров в ефира на bTV.

Стана ясно, че ние не искаме да направим съдебна реформа, ние не можем да сме правова държава. Затова в един момент се стигна до този дипломатически ход след приемането ни в ЕС. Това заяви близкият до адвокат Михаил Екимджиев. Той добави, че Сотир Цацаров ще бъде бухалка на властта.

С тези твърдения не се съгласи опонентът му. „Ако беше така мониторингът ще е да падне и за Румъния. Това, което постигнахме на много хора не им харесва“, допълни Тодоров.

КПКОНПИ по дефиниция беше създадена в изпълнение на европейските препоръки за борба с корупцията по висшите етажи на властта. Тя се занимава само с дребни чиновници, но с никой значим политик, подчерта Екимджиев.

„КПКОНПИ е отнела имущество в пъти надвишаващо бюджета на комисията. Тя не отнема имуществото, а разследва, след което съдът решава дали има доказателства. Доколкото познавам г-н Цацаров той ще работи обективно и от него ще трябва да се страхуват хора, които нарушават закона и са незаконно забогатели“, изтъкна Тодоров

Екимджиев предупреди, че тази комисия съсипва животи. „Отправят се обвинения, запорират се сметки и хората не могат да се защитят“.