Йончева с нови детайли за случая „Ало, Банов съм“

Ако прокуратурата откаже да си свърши работата, то ще потърсим бъдещия европейски прокурор, заяви тя

Оригиналът на записа „Ало, Банов съм“, заедно със записващото устройство и документи по случая ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура в сряда. Това съобщи в Сливен водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Тя поясни, че записът е бил направен с IPhone, а документите от МРРБ категорично доказвали, че Банов, като заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма. 

След предоставянето на оригинала и документите, по думите на Йончева, ще отпадне мотивът, с който прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая срещу министъра на културата Боил Банов, а именно – липсата на оригиналът на записа. 

Елена Йончева допълни, че записът е поредното доказателство за това как у нас се усвояват обществените поръчки, как властта се договаря с бизнеса и една от причините у нас да няма преки чуждестранни инвестиции, уточнява Фокус

Според Йончева е странно, че досега прокуратурата се интересувала повече от това, кой е направил записа, а не от неговото съдържание и дали в него има доказателства за корупционна схема. 

Тя бе категорична, че ако българската прокуратура откаже да си свърши работата, ще бъде търсен бъдещият европейски прокурор, в чиито правомощия ще бъде да разследва корупцията и злоупотребите с еврофондовете. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!