Бюджет 2009 ще завърши с излишък 3,2%. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев на дебат между представителите на бизнеса и политическите сили, в контекста на предстоящите избори за национален и Европейски парламент.
Цонев изрази категорично мнение, че ако приходната част в бюджета спадне под равнището на заложените буфери или е под заложените 3,2% излишък, то той ще се преразгледа.
Според председателя на НДСВ Владимир Каролев валутните резерви на страната ни за януари са в размер на 2 млн. лв. Той заяви също така, че през януари правителството е похарчило 5 млрд. лв., без да се знае за какво. "Това не е нов спорт, той беше измислен и се практикуваше от Иван Костов", каза Каролев. 
По думите на депутата от БНД Лидия Шулева, в Бюджет 2009 има дупка от 3 млрд. лв. и всички тези резерви бързо може да се изпарят. 
Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев заяви от своя страна, че намаляването на валутните фискални реззерви е химера. Те са 27 млрд. лв., а за поддържането на валутен борд са необходими 8 млрд. лв. Според него преките чуждестранни инвестиции през декември 2008 г. са били 6,1 млрд. евро, а през същия период 2007 г. - 6,4 млрд. евро. Депозитите в банките отбелязват ръст със 17, 7% на годишна база. Според Куюмджиев не било вярно и това, че има намаляло кредитиране, само частното кредитиране бележи ръст от 33,8 на сто за 2008 г. Лидия Шулева обаче го контрира веднага като заяви, че сега все пак е 2009 г. и тя едва започва, затова няма много място за оптимистични теории в условия на финансова криза. 
По отношение на диференцираното заплащане на ДДС, повечето от участниците в дискусията бяха на мнение, че не е редно да бъде въвеждано.  По думите на лидера на СДС Мартин Димитров обаче, не може в правитлсвената програма да пише, че ще има диференцирано ДДС за лекарства и храни, а сега Куюмджиев да изказва мнение, че е против. Според зам.-председателя на ДСБ Димитър Бъчваров една форма за диференцирано ДДС е нулевата ставка за определени стоки и услуги. Той даде пример, че от ДСБ са предложили такава нулоева ставка да има за покупката на първо жилище от семействата. По думите му 90 на сто от продажбите са незаконни, чрез т.нар. право на строеж. Десислава Вангелова, БЛИЦ