Йордан Цонев: За пръв път няма да остана до Доган

У мен остава усещането, че 25 г. съм бил заблуждаван, че заедността е убеждение на Движението, каза още Цонев

За пръв път няма да остана до Ахмед Доган. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в ефира на bTV.

"Онова, което се случва е последните дни, поне за мен разколебава някои мои твърди убеждения в последните 25 г. Това се случва в момент, в който партията е на своя връх. Одобряван или не, г-н Пеевски направи много за партията", посочи Цонев.

"Аз съм част от екипа на Делян Пеевски и това, че не бях посочен от Ахмед Доган в писмото му ми дава възможност сам да обявя своето решение. То е, е че ще остана в екипа на г-н Пеевски, категоричен бе Цонев.

"ДПС винаги е управлявана с твърда ръка. Уставът винаги може да бъде изправен. У мен остава усещането, че 25 г. съм бил заблуждаван, че заедността е философията на Движението", каза още Цонев.

"Това, което видях във фейсбук групата е много смущаващо. Видях призиви чисто етнически. "Българите и помаците ни взимат партията, ние турците трябва да си я върнем". Аз разбрах, че 25 г. съм бил българчето в тази партия.

Елван Атилла е част от близкия екип на г-н Доган. Тя и съпругът и са близки до Рамадан Аталай. Бих искал скромно да призова г-н Доган да се разграничи от тези призиви, заяви Цонев. Той разкри, че депутати от ДПС са били тормозени с непрекъснати телефонни обаждания, включително нощем, с обвиненията: „Ти предаде етноса”. Народният представител от Кърджали Елван Гюркаш – една от четиримата кърджалийски депутати, от които местната структура свали доверие,  плакала от тези обиди.

Елван Атилла не изтри нито един от тези етнически призиви, за сметка на това изтри много други неща, каза още Йордан Цонев.

"Отсъствието на моето име в призива на г-н Доган за тези, които да подадат оставка, и на Искра Михайлова, има за цел да има този баланс. Аз в последните години много рядко съм говорил с г-н Доган, когато той ме търси. Може би последно преди 5-6 месеца. Ходихме заедно на един концерт на Лили Иванова", призна Цонев.

"Тази криза как започна. Започна с едно искане да не подкрепим кабинета на ГЕРБ", посочи Цонев. Той заяви още, че две седмици Доган нищо не е казвал, а едва половин час преди гласуването Чакъров е отишъл и е казал, че трябва да се гласува против.

"Няма такава война Доган - Пеевски. Ние не воюваме с никого. Дали ще има нова партия, Пеевски ще го реши и ще го оповести.

На въпрос дали ще го последва, ако това се случи, Цонев отговори: Категорично.

Три кризи има, след които д-р Доган реши да се оттегли от официалната политика и да стане наблюдател. Три пъти посочва председател на ДПС и след това иска да го махне. Показа Местан и поиска да го махне, посочи Карадайъ и поиска да го махне. Ние всички се съобразихме с това, което каза той. Но после как се носи отговорност. За ДПС и за турците той е икона, но това не отменя отговорността", посочи Цонев.

Относно това дали Пеевски е икона, Цонев заяви, че не е такъв, но поясни, че има страшна енергия и именно това например него го привлича.

"Пеевски е оперативен председател, който направи много за хората", посочи още Цонев.

"Дори да бъдем отстранени, в моят случай аз ще се отстраня, но колко силно ще е ДПС. Аз помня труса през 2016 с Местан. Загубихме 100 хиляди гласа. Имаме някаква надежда, че подадената ръка от наша страна ще бъде поета", заяви Цонев и допълни "Ще видим какво ще стане другата седмица. Не е много далече това време."

"Късно е либе за китка" е добър фолклор, но има и по-добър. "Напънала се планината и родила мишка". Силата на Пеевски идва от това, че работи много. Неговият образ е много различен от това, което представлява в действителност", каза още Цонев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!