Избраната за кандидат за вицепрезидент от БСП Илияна Йотова демонстрира огромно самочувствие и предупреди евентуалния си бъдещ началник Румен Радев да не се противопоставя на партията. Йотова направи изявление пред Националното съвещание на БСП в зала 6 на НДК, където са събрани лидери на червените от цялата страна.
Партията на бившите комунисти застана зад кандидатурата на Румен Радев за президент. Той обаче ще бъде номиниран формално от граждански Инициативен комитет.

Илияна Йотова предупреди Радев: „Сега ще се обърна и към г-н Радев. Няма как да не почувствате, г-н Радев, как трепти във въздуха в тази зала едно огромно доверие, очаквано към Вас. Още днес в тази зала Вие трябва да почувствате и да знаете цената на всеки един глас, който е застанал зад Вас, на всяка една личност. Защото пред себе си имате най-старата партия в България и не само в България, а почти в цяла Европа.Защото тук има достойни хора, които особено през последните години са мачкани, обиждани, гонени само заради това, че са верни на Българската социалистическа партия. И най-малкото движение от Ваша страна срещу тази партия няма да Ви бъде простено.”

Йотова се възмути от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев, който в изявление пред Европейския парламент в три четвърти от времето нападал Русия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в речта си също наблегна на отношението към държавата на Путин. Тя отново заяви, че санкциите срещу Русия трябва да паднат.

Според Нинова, ГЕРБ убива малкия и средния бизнес. Властващата партия на Бойко Борисов стимулирала само осем фирми с обществени поръчки на обща стойност 4 млрд. лева.

Самият Румен Радев също говори пред събранието, но бе, както обикновено, по-сдържан. Той не заяви, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, но обеща да има по-балансирана външна политика, ако стане президент.

Радев обаче обяви, че една партия е започнала да се сраства с държавата и че у нас вече няма разделение на властите. Генералът от резерва все пак не спомена поименно ГЕРБ, нито Бойко Борисов.

Източник: Флагман