Йотова каза отказва ли се Горица Грънчарова да състави кабинет

Вицепрезидентът посочи, че ако кандидатката за служебен премиер не състави правителство, тогава президентът ще трябва да се обърне отново към т.нар. "домова книга"

Г-жа Кожарева ще представи кабинет, до този момент не е казала друго и всяко друго внушение за мен е дезинформация. Тя трябва да не се поддава на влияние и натиск, до този момент с нищо не го е показала. Ако не представи състав, президентът отново ще се обърне към "домовата книга". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея нов кръг разговори за служебен премиер би бил следствие на промените с Конституцията.

"Дано Кожарева подбере хора с максимална степен на доверие от българското общество, за да се проведат честни избори.

С поправките в Конституцията се забърка страшна каша, президентът се опитва да върне стабилността, съгласно правомощията, които има. Предполагам, че с наближаване на изборите страстите ще са все по-нажежени", допълни тя.

Според нея няма дискриминация в новите промени в Закона за предучилищното и училищното образование. "Не разбрах как ще се прилага законът на практика. Дискриминационен момент не виждам. Важно е да се види как ще се изпълнява в училищата. 

Подобни дискусии е имало в много страни от ЕС, но аз съм спокойна. Определени малцинства защитават правата си, но докато го правят, преминават в крайности. И тази болест ще изживеем, важното е да запазим децата", обясни вицепрезидентът.

Йотова участва в местността Петрова нива в Националния възпоменателен събор, посветен на 121 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева има срок до понеделник да представи състав за служебен кабинет, който да оглави. На 9 август президентът Румен Радев определи заместник-председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател. 

Следващият служебен кабинет може да управлява максимум два месеца преди предсрочния вот. Президентът Румен Радев обяви и най-подходящата, според него, дата за вота - 20 октомври.