Петков, кажи си, ще сваляш ли Сергей, пита вътрешният министър в интервю пред утрешния брой на в. "Стандарт" евродепутатът Илияна Йотова. Според нея "най-глупаво е да омаскарим и ДАНС с партийни интриги. Има хора с лоша енергия, които нямат място в БСП".
- Г-жо Йотова, откъде тръгна и докъде ще стигне скандалът с ДАНС. Доколко е резултат на вътрешни проблеми в БСП и какъв е отзвукът от него в Брюксел?
- Създаването на агенцията е една от сериозните крачки в борбата с организираната престъпност и корупцията.
ДАНС се свързва с много надежди на хората за наистина ефикасна битка и разплитане на отровното кълбо от власт, корупция и престъпност. Разклащането на всяка една такава институция има негативен ефект не само сред европартньорите, по-страшна би била загубата на тези надежди у нас, българските граждани. Елементарно е в дъното на скандала да се търсят вътрешнопартийни проблеми. Те очевидно са в ДАНС и това е много по-важно от каквато и да е партийна интрига. Иначе не съм предполагала, че има толкова много "познавачи" по темата. Но малко бяха конкретните идеи за стабилизиране на институцията, за необходимите законодателни мерки за това. И затова е време да затворим тази страница и да започнем работа по тях.
- Проблемът обаче се разрасна и се прехвърли в рамките на коалицията. Ахмед Доган нарече уволнението на Драшков "гаф" и беше обиден от факта, че никой не се е допитал до него.
- Взетото решение е от компетенциите на Министерския съвет. Сигурна съм, че ще състои и
сериозен разговор между лидерите в коалицията. Всяко политизиране в момента е изключително вредно. Трябва да оставим емоциите настрана и да оставим ДАНС на мира, за да си върши работата. Много по-важен е спорът за контрола върху дейността й, за взаимодействието с МВР и прокуратурата, със съдебните органи.
- Румен Петков намекна миналата седмица, че е възможно да поиска оставката на Сергей Станишев на предстоящия конгрес на партията. Ще се случи ли това наистина и има ли разцепление в БСП?
- Думите, които чух от Румен Петков, по-скоро са израз на моментно емоционално състояние. Ако пък има своите сериозни основания и аргументи, редно е да ни ги каже. Има си място за това - Висшият съвет на БСП и конгресът, който предстои. Няма никакви условия за смяна на лидера или разцепление
в партията. Има други личности в БСП, които са натоварени с много негативна енергия, но тя е техният лош шанс. Очевидно мястото им не е в нашия екип.
- Ще се отразят ли тези процеси върху резултатите от изборите?
- Безспорно биха се отразили. Затова са важни решенията, които ще бъдат взети през следващите дни, и посланията, които ще кажем на хората. Скандалите отвращават хората от политиката, но ги правят лесна плячка в ръцете на популисти и търговци на гласове пред избори. Аз съм от онази част от БСП, която смята, че оръжията трябва да се сложат настрана и да мислим върху три неща. Какви са основните приоритети на коалицията до края на мандата и ясно да бъдат назовани мерките за постигането им, как ще оценим управлението и откровено ще назовем свършеното и несвършеното, как ще печелим следващите избори за европейски и национален парламент. И не на последно място - настоящи и бъдещи партньори и каква ще бъде следващата политическа конфигурация.
- Каква коалиция ще ни управлява догодина? Склонни ли са БСП на компромис?
- Слушам мои колеги от ГЕРБ, които казват, че ще спечелят мнозинство и ще управляват самостоятелно. Бих ги посъветвала да успокоят малко топката. Смешна е и тезата за предсрочни избори, която повтарят като мантра от ГЕРБ. Може би не съзнават, че те ще бъдат големият губещ, или се страхуват, че времето не работи в тяхна полза. Още повече, когато започват поход към властта с акции и подписи ментета. Избирателят ще каже кой иска да види в управлението. И на нас ни е трудно в коалицията, носим цялата отговорност, правим много компромиси със собствената си политика, но знаем, че през 2005 г. това бе добрият вариант за страната. Следващата коалиция ще бъде още по-измъчена
Винаги съществува и италианският вариант - през три месеца избори. Дали обаче можем да го понесем?
- Разкажете ни повече за кръглата маса, която организирате съвместно с вътрешния министър Михаил Миков?
- Конкретният повод е решение на Европарламента, което скоро ще бъде гласувано в пленарна зала. Аз съм един от докладчиците заедно с моята колежка от групата на "Европа на нациите" Роберта Анджелили. Решението се отнася до едно от най-сериозните съвременни предизвикателства - защита на децата в интернет пространството от престъпления. За съжаление колкото повече се усъвършенстват информационните технологии, толкова опасностите стават по-големи - сексуални престъпления, педофилски сайтове, случаи на насилие и т. н.
- Каква е идеята на доклада?
- С това решение ЕС ще задели 55 милиона евро, с които ще се финансират програми за превенция на интернет престъпността. Всички държави членки ще могат да участват с проекти. Целта ни днес е да дадем достатъчна гласност на проблема и в България, да представим възможностите пред всички, които искат да участват с проекти по програмата.
- Защо избрахте София, а не Брюксел?
- По време на дискусиите в комисията по правосъдие и вътрешна сигурност на ЕП България бе цитирана като страна, която много успешно работи на този фронт и е пример в борбата срещу виртуалните престъпления. За това и наш естествен партньор е ГДБОП. Решихме да разширим темата заедно с Филиз Хюсменова - евродепутат от Либералния алианс, която работи по въпроса за закрила на децата. В момента, в който огласихме предстоящата дискусия, получихме многобройни заявки за участие от много европейски страни, неправителствени организации, отделни експерти. Една от най-големите телекомуникационни компании в Европа "Ориндж" ще участва във форума. Те работят и по темата за опасностите за децата от мобилните телефони. Наш домакин е Европейският информационен център. Желанието ни е да изградим добра мрежа за сътрудничество в целия ЕС.
- Какво представлява самата програма?
- Има няколко приоритета. Ще стартираме със създаването на конкретни обучителни програми както за деца, така и за родители.
Всеки може да участва в тези проекти включително и с международно сътрудничество. Програмата е за период от 5 години и ще има достатъчно време за онези, които искат да кандидатстват.
Ще бъде създадена една информационна база в рамките на ЕС, която също ще се финансира от проекти. Тя ще събира информация за такива сайтове и данни за хората и целия престъпен свят, за да може да се повиши разкриваемостта. През 2007 г. на територията на ЕС са се помещавали само 3% от търговските уебсайтове, свързани със сексуални злоупотреби с деца. Нелегалното съдържание може да бъде изготвено в дадена държава, да се помещава в друга, но достъпът до него и изтеглянето от мрежата се правят от всяка една точка в света. Това е изключително опасно. Предвижда се и създаването на работна група от страните членки, която ще се събира на всеки три месеца за обмяна на информация. Програмата стартира у нас от 1 януари 2009 г.
- Трябва ли да има законови промени?
- При нас проблемът винаги е с прилагането, а не със съществуването на закона. Важно е да има и обществена чуваемост за тези проблеми. Знаем ли например реалния процент на децата, които предпочитат виртуалното общуване и прекарват все повече време пред компютрите, с кого си пишат, какви писма получават, на какви игри играят? Ще настояваме и за по-голям бюджет на вътрешното министерство и повече средства за превенция и борба с интернет престъпленията. Иначе аз бих настоявала за по-строги санкции и наказания за тях. Очаквам и други мнения на кръглата маса, които ще бъдат полезни за нашите законодатели. /БЛИЦ