Ние сме на страната на българите, които не искат страната ни да продължи да се развива по този начин, т.е. да не се развива. Това каза пред БНТ вицепрезидентът и кандидат за втори мандат Илияна Йотова.

"Не мисля, че в момента като страна имаме нужда от нови месии и обединители. Имаме нужда да се обедним около каузи. Няма по-силна кауза от това да извадим страната от кризите.

Президентската институция е активен участник в политическия живот на страната. Не смятам, че в деликатните ситуации президентът трябва да мълчи. Да,  когато говори, той ще заеме страна. Взимането на страна по време на криза е оправдано", каза още Йотова. 

"5 години правихме всичко пред очите на хората. Оценката на мандата ни ще я дадат те. Не я чакаме само в кампанията и в резултата на изборите. Непрекъснато ги питаме по време на срещите си. Разговорът между нас и хората никога не е приключвал", добави вицепрезидентът. 

"Нямам никакви съмнения, че левите избиратели ще ни подкрепят", заяви тя. На въпрос има ли искри между тяхната двойка и ръководството на БСП, Йотова заяви, че е нормално в една демократична държава да има и такива искри. "Всичко се решава с с диалог. Не само че имаме стабилната подкрепа. Има сериозна енергия и амбиция заедно да спечелим още на първи тур. Нашата цел е първият тур", подчерта Йотова.

По думите й, всички двойки са сериозни опоненти. "Не пренебрегвам нито един, нито една от кандидатпрезидентските двойки", заяви тя.