Председателят на Държавна агенция по горите Стефан Юруков отрече да има празни места в регистрите, в които се вписват заменките на държавни гори с части.
Никъде не е имало празни места, това е напълно сигурно, регистрите са и на електронни носители и няма как да има пропуск или да се фалшифицира нещо, защото пише точно кога е сключен договорът, заяви той по бТВ тази сутрин. Градският прокурор на София Николай Кокинов преди време заяви, че са открити празни места в регистрите, оставени за добавяне на заменки със стара дата, след като влезе в сила законът, с който те се спират.
Не може да има пропуски защото се изискват подписи на нотариуси, правят се банкови преводи, аз подписвам крайният документ, който преди това е гледан от много юристи и експерти, настоя Юруков. Той уточни, че проверката на прокуратурата е започнала 2 – 3 седмици след като беше публикуват в Държавен вестник Закона за замяна на държавни гори с частни, с който депутатите спряха тази практика. Според Юруков държавата е спечелила над 20 хил. декара от тези замени.
Той беше категоричен, че няма да се променят критериите за отдаване на концесия на държавните ловни стопанства. Те са определи със закони, методологията вече е обявена на сайта на агенцията, добави Юруков. Първите 34 от общо 120-те дивечовъдни участъка, стопанисвани до момента основно от държавата ще бъдат дадени на концесия. Конкурсите ще се проведат до края на юни, документите на кандидатите ще се приемат до 18 юни за различните региони от страната. Зоните ще се отдават под наем за период от 15 години, срещу което ползвателите ще инвестират в опазването на дивеча и ще печелят от ловен туризъм. /БЛИЦ