За 122 дни: Какво свърши кабинетът „Главчев”

На служебната власт й се наложи да се справя със сериозни кризи

Кабинетът „Главчев” встъпи в длъжност преди точно 4 месеца. Тогава служебната власт положи клетва в Народното събрание. Това се случва за първи път, след като беше променена Конституцията и бяха променени правомощията на президента.

Правителството на Главчев ще е първото, което остава под контрола на Народното събрание чак до деня на предсрочните избори отново заради шестата поправка в Конституцията. Какво успя и не успя да свърши служебният кабинет през последните 122 дни отговорите събра Иван Кънчев.

Още в първите дни от управлението си Главчев уволни външния министър Стефан Димитров. И сам пое поста.  В сферата на финансовата политика, правителството му  чу поредното „не” от Европа за въвеждане на еврото у нас.

„Многократно сме говорили, че ще се пробваме за средата на 2025 г. Това не е пробване, изисква се технологично време”, каза Людмила Петков, служебен министър на финансите.

Приемането на България в Шенген и по суша също остава за следващите правителства.
През ръцете на служебната власт мина и най-важната задача- организирането на поредните предсрочни избори.

„Изборите, както се видя, протекоха честно и прозрачно, каквато беше и задачата на служебното правителство”, заяви днес Главчев.

На служебната власт й се наложи да се справя и със сериозни кризи. Взривове в складовете за пиротехника край София изправиха на нокти и хората и политиците.

Най-големите горски пожари в новата история на България също пое служебния кабинет.
„Призовавам политиците ако искат да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат да видят за какво става въпрос”, каза Главчев.

До последно Главчев беше готов да остане на поста.

„Всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство, а решението дали да продължим да работим е на президента. Ако не, то успех от сърце на следващите”, заключи той.