За невиждано тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори умуват в парламента

Искат книжките на такива шофьори да се отнемат доживот плюс глоба до 15 000 лева

Да се отнема до живот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество. Такава поправка в закона за движение по пътищата внасят днес в деловодството на НС от "Воля", съобщиха от партията. 

БЛИЦ припомня, че Милен Цветков загина при зверско ПТП в неделя вечертаКолата на журналиста беше ударена от джип Audi Q7, като шофьорът, 22-годишния Кристиан Николов, е бил дрогиран.


Той заедно с приятелите от колата му, сред които момиче и син на депутата Лъчезар Иванов, бяха задържани. Синът на Иванов е избягал от местопроизшествието.

Майката на Николов, чиято собственост е джипа, също беше задържана. 

Първи СНИМКИ на убиеца на Милен Цветков, отведоха го в...

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки бе категоричен, че вакханалията по пътищата и улиците  не можело да продължава повече и законът трябва да е още по-категоричен и по-строг.

„Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа!

Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана!“, коментира пък Кристина Таскова, която е съвносител на поправката в закона.

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки.

За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева.

Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби. „Смятаме, че единствено изключително строгите мерки и санкции ще дисциплинират хората да не шофират пили или след употреба на наркотици, както и без съответното удостоверение за управление“, пише още в мотивите.

Преди няколко месеца от 'Воля" внесоха и мерки, които позволяват на компетентните органи да установяват на място не само дали шофьорът е употребил наркотични вещества, а какви точно и колко.

По този начин няма да се губят дни за последваща експертиза, а ще се установява веднага. Това е още една крачка напред в битката с войната по пътищата.