След като Еврокомисията представи най-новия си доклад за България, Маринела Липчева от Дойче веле потърси за коментар депутатката от Бундестага Лале Акгюн, която е докладчик за България в парламентарната комисия за европейски въпроси.
"Тревога за България и Румъния", пише днес германският вестник ФАЦ, а австрийският Ди Пресе излиза със заглавие "България в клопката на корупцията". В същото време заглавията в повечето български издания са оптимистични. Например: "За първи път ЕС призна: постигнахте успехи!".
Коментарът на депутатката Лале Акгюн, която е сред няколкото добри познавачи на България в Бундестага: "Винаги може да се каже, че чашата е полупразна или полупълна, в зависимост от това как се гледа на нея. Разбира се, германската преса казва, че чашата е полупразна, защото наистина в страната все още има недостатъци в областта на корупцията и организираната престъпност, докато българските вестници се радват, че все пак има някакъв напредък, който е отчетен от Брюксел, и казват: "чашата е полупълна". Точно такова е и моето мнение", казва депутатката от социалдемокартическата фракция Лале Акгюн, която беше наскоро в България.
Тя подчерта, че е била впечатлена от усилията, които полагат двамата министри - на правосъдието и на вътрешните работи, но заключава: "Недостатъците са все още налице". Странно защо тези недостатъци са в онези области, в които иначе все се полагат непрестанно усилия. Според депутатката от комисията по европейски въпроси Лале Акгюн: "Два момента са важни тук. Първо, Европейската комисия промени стратегията си и вдигна летвата пред новоприетите страни много по-високо, отколкото преди.
България се гледа под лупа.
Убедена съм в това, че на приетите преди България страни в ЕС им беше много по-лесно. Знаем, че корупция има и другаде, но България и Румъния се гледат под лупа. Второ, България не може да промени за една-две години всичко онова, което се е натрупало през последните десетилетия. Става дума за смяна на манталитета", подчертава Лале Акгюн.
Точно затова, според нея, от въведения специално за България и Румъния мониторингов процес има огромна нужда, защото той стяга дисциплината в министерствата и ги кара да не се отклоняват от изпълнението на поетите ангажименти.
"Мониторинг не означава нищо друго освен постоянна намеса и наблюдение върху това кои са поставените цели и какво от тях е постигнато. Пак ще повторя: корупция има и в други страни, но България е наблюдавана особено внимателно", заяви Лале Акгюн, докладчик за България в комисията по европейски въпроси в Бундестага. /БЛИЦ