Фалшивите новини, които се разпространяват стремглаво в последно време, придобиват плашещи размери. Именно заради подобна неистина преди дни Десислава Атанасова от ГЕРБ изригна с гневен пост в личния си фейсбук профил.

Жалки сте! Срам ме е, че сте българи!“, написа тя заради гавра с Васил Левски.

Сега обаче нежното острие на ГЕРБ сподели друга фалшива новина, в която бе забъркан премиерът Бойко Борисов и красивата народна представителка от ГЕРБ Станислава Стоянова.


Станислава Стоянова, Снимка: Фейсбук

БЛИЦ припомня, че вчера министър-председателят коментира от Брюксел фалшивите новини за него, както и заговори за оставка и пуч.

„Ленoчка, Костя, Гошо, "кравать", "после" и други информирани поклонници на пРезидентска република, време е да претоплите "манджата" - гръцки остров“, написа Атанасова, която сподели пост на красивата народна представителка от ГЕРБ.
 

Самата Станислава Стоянова написа следното във фейсбук профила си, където сподели и фашливата новина, забъркала я с премиера Борисов (публикуваме думите й без редакторска намеса):

„Скъпи приятели,
Ето така се лъже! Вземаш си една снимка, без да познаваш човека, пишеш си свободно съчинение, с ясното съзнание, че е пълна лъжа, стига да обслужва подобаващо целта и поръчителя!

В съвременната виртуална реалност, която определено улеснява комуникацията ни и създава условия за бърз достъп до всякакъв вид информация, обаче ни изправя пред едно ново изпитание - фалшивите новини. 

Те се превърнаха в основна заплаха не просто за политическия климат, а и за всяка една сфера на обществения живот, за отношенията в цялото общество. 

Невероятно е и трудно да си обясним как обикновени лъжи, разпространявани от нелегитимни „информационни“ източници се превръщат в публична позиция... 

Така стигнахме и до термина „пост-истина“, който се превърна в метафора на това цунами от информационни заблуди.

Авторите на фалшиви новини обикновено си служат с гръмки и шокиращи фрази, които влияят върху емоциите на човек. Те разчитат на това, че една лъжа повторена сто пъти, може така да изкриви общественото мнение, че тя да бъде възприета като истина. 

Всъщност точно това създава една паралелната реалност, която е ежедневно изпитание – да се преодоляват и преоценяват фалшивите новини, превръщащо се в белег за подготовката на всеки индивид да живее като социално същество.

Аз знам, че на това негативно явление може да се противодейства, чрез по-добрата информираност на обществото, но и вярвам, че истинските медии са онези, които разказват и споделят информация, позволяваща на хората да бъдат коректно осведомявани по актуалните теми, които осъзнават отговорностите на човешкото развитие и които защитават важните морални ценности“.