Зафиров към левите: Горе главата – заедно няма кой да ни спре

Реч на и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров пред десетки хиляди на Националния събор на левицата на Бузлуджа

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров се обърна към десетки хиляди на Националния събор на левицата на Бузлуджа. Ето какво гласи речта му:

Уважаеми другарки и другари, скъпи приятели,

Не знам какво точно означава изпълняващ функции председател, затова ще се обърна към вас като равен, като редови член на БСП, който обстоятелствата натовариха с една неочаквана, но неизбежна отговорност. Отговорност, която нося с цялото си сърце, защото съм именно един от вас.

Няма да държа дълги речи. Повече от час обикалях по поляната и с голяма част от вас се видях очи в очи и съм страшно развълнуван от това, което ми казахте и го чух добре, чух думите „заедно, „единение“, победа“, ‚с вас сме“, „дръжте се“. Благодаря ви!

Моите другари, приятели и колеги казаха почти всичко - имаше и патос и настроение и оптимизъм!

Искам да ви кажа три важни неща:

Първо, искрено да ви благодаря, че сте тук. Въпреки горещините, въпреки пожарите, въпреки внушенията и лъжите, провокации, които се изписаха и изприказваха през последните дни. Тук е мястото на всеки един честен, искрен и милиеещ за лявата идея човек. Благодаря ви още веднъж.

Второ, искам високо да кажа - БСП не е на борсата, БСП не се продава, БСП не се преучредява, БСП няма да се влива никъде и нищо няма да се влива в БСП! Всеки, който твърди подобно нещо, лъже и обслужва чужди интереси. Не се опитваме да подменим, а да променим БСП.

Повече така не може. Искате ли да сме пета политическа сила? Харесва ли ви да губим избори след избори? Харесва ли ви лявото да е 7% в парламента? Харесва ли ви останалата част от лявото изобщо да не е в парламента? Ще продължаваме ли да търпим това? НИКОГА!

Отворихме много фронтове, казахме тежки думи, някои от тях ще зарастват бавно, това е дълъг процес. Видяхме, че това е път за никъде и трябва промяна. Времето и историята няма да ни чакат. Моментът е исторически и трябва да сме на висота. Тази историческа отговорност ляга на нашите плещи, такова е и очакването на българските граждани.

Лявото е доказало, че в момент на кризи може да намира точните решения, но само когато е обединено и единно – това, което показахме днес на тази поляна, е само първата крачка. БСП и нейните коалиционни партньори са единствената политическа сила, която два пъти е излъчила успешни кандидат-президентски двойки, които дори повториха мандатите си. Тук сега сред нас е и президентът Първанов. Благодаря, господин президент, че сте с нас.

И третото, което искам да ви кажа, скъпи приятели - процесът на протегната ръка, на консолидация на партията и лявото политическо пространство е необратим и еднопосочен. Нищо не може да ни спре. Знаем, че вие сте зад нас. Това ни показват ежедневните срещи, разговорите с нашите партньори вляво, очакването в българското общество, яснотата, че има една огромна маса от лявомислещи патриотични хора, които не можеха да понесат, че ние постоянно се караме и се делим. Дори на последните избори се явихме пет отделни формации. Е, сега и петте формации са тук. Аз вярвам, че това е гаранция за успех.

Нашият слоган е „Заедно“ и ние сме тук заедно - и партията ,и лявото, а „Началото е Бузлуджа“- историческото начало и новото начало на едно по-добро бъдеще за лявото.

Приятели, благодаря ви! Имаме нужда от тази подкрепа. Ние сме едно, с тези които виждате тук, ние сме равни. Равни сме в нашата битка за бъдещето и подкрепата ви е много важна за нас.

Моето обръщение, моето обещание към вас е: Ние няма да ви предадем, ние няма да ви продадем.

Често даваме пример с френската левица, те буквално за една вечер се събраха и спечелиха изборите. Там имаше сериозен дразнител и предизвикателство – опасността крайната десница да спечели изборите. Нима в България няма такова предизвикателство?

Докога ще търпим модела ГЕРБ? Докога ще търпим модела на кюлчетата, на пачките от прозорците, на задкулисието и завладяната държава? Има ли сила, която да се опълчи на това? Аз казвам, ДА – обединеното ляво.

Отиваме на следващите избори, не за да станат някои депутати и министри. Отиваме на следващите избори, за да ги спечелим, за да може лявото да управлява държавата. Но това не е самоцелно, а в името на вас – българските граждани и реализацията на нашите идеи. Сигурен съм, че това ще е случи. Днешната пълна поляна го доказва. На прав път сме. Вярвайте в доброто и не се поддавайте на провокации.

Благодаря ви!

Честит празник!

Горе главата!

Победа!