Критиките и искането на вот на недоверие от БСП по темата за корупцията е нахално и цинично. От гледна точка на хората, които искат повече правосъдие и работещи институции, ние трябва да ги чуем. Очевидно има недоволство.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„На толкова вял дебат при всички вотове на недоверие, колкото днес, не бях присъствала. Станахме свидетели на едно и също, политически лозунги и т.н. Разбирам, че опозицията иска да се пришие към протеста.

Точно тази партия да пришива корупцията към нас е малко нахално. Очевидно те не могат да се консолидират дори за вот на недоверие“, коментира тя.

„Искам да благодаря на хората, които въпреки призивите за гражданско неподчинение, не го направиха. Виждам, че там има млади и интелигентни хора, които не искат да блокират държавата си“, отчете Захариева.

Тя предупреди, че идват трудни месеци за света и за България. "Толкова дълъг европейски съвет не е имало досега", отчете вицепремиерът.

„Аз смятам, че не сме късали връзка с хората. Ние трябва да се вслушаме в хората. Оставката на който и да е кабинет няма да реши проблемите. Не улицата може да реши проблемите. Има институции и така работи демокрацията“, изтъкна Екатерина Захариева.

Влизането ни в банковия съюз е най-големия ни успех, който ще остане в историята, категорична бе тя.

„Като бивш министър на правосъдието считам, че е неприемливо изпълнителната власт да се иска оставката на главния прокурор. Това е началото от мандата му и оценката ще дойде с времето.

Ние сме институционална държава и не би трябвало да се искат оставки, защото има процедури и това е независима власт“, подчерта външният ни министър.