Захариева каза какво се случва с подкрепата на Северна Македония за ЕС

Към момента не можем да подкрепим преговорната рамка на Скопие, настояваме страната да изпълнява договора за добросъседство

Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предава БНР.

Решение дали да се даде зелена светлина за началото на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Скопие и Тирана се очаква да бъде взето на 10-ти ноември на Съвета "Общи въпроси".

България настоява Република Северна Македония да изпълнява договора за добросъседство, подписан през 2017 година, и няма нови претенции към Скопие, обясни вицепремиерът Екатерина Захариева  и уточни, че двете държави продължават преговорите, включително и днес, в опит да решат конфликтните въпроси помежду си.

"В ежедневни преговори сме. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали този процес. Първо, решението за започване на преговори е взет март месец.

Сега, на заседанието на 10-ти на Съвета за общи въпроси трябва да се одобри преговорната рамка, като това не е някаква окончателна дата. Тя е индикативна.", добави тя.