Захариева за пореден път разгада пъкления план на Скопие

Опитват се да прехвърлят политическите въпроси на историците

Нашите приятели от Северна Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси. Това коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред Дарик радио.

Повод е отношенията със Северна Македония, ветото което наложихме над преговорната рамка , както и неспазването на договора за приятелство от тяхна страна.

"България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора", каза Захариева.

Тя изрази съмнение, че резултатът по спазването на договора би бил по-различен, ако е имало други -по-ясни разпоредби или конкретни срокове.

Определи като манипулация и пропаганда твърденията, че оспорваме правото им самоопределяне и език. Било точно обратното, в Скопие пречили на самоопределението на техни граждани с българско самосъзнание.

Захариева заяви, че има несистемно спазване на договора още от 2019 година. Още тогава идвали сигнали от БГ бизнеса за административни пречки и това било далеч преди ние да наложим вето.

Имали сме два ВУЗ-а,които искали да открият филиали там - все още не били акредитирани. Имало медии, които искали да оперират в Северна Македония - все още нямали лицензи. Нямаме жп линия между двете държави, не скри разочарованието си Захариева.

Поясни, че историческата комисия е била постигнала съгласие по пет личности, сред които Самуиловата държава, а след това е имало отстъпление по текста от македонска страна.

Нямало промяна в учебниците, нито пък в общественото говорене по темата. Заяви,че България не се меси в работата на нашата част от комисията, а само при нужда им осигурява методическа помощ с видеовръзките сага покрай пандемията.

Именно затова тя призова историците да бъдат оставени да работят без натиск, а договора да се изпълнява.

Наред с това Захариева коментира приемането ни в банковия съюз преди месеци, последния шпионски скандал , в резултат на който руски дипломат бе обявен за персона нон грата, както и изборите в САЩ.

Относно новия шпионски скандал, Захариева потвърди, че става дума за военното аташе, което искало класифицирана информация, държавна тайна и предлагало възнаграждения за това.

Не пожела да каже подробности, но поясни, че това е престъпление и обявяването на дипломат за персона нон грата в тази ситуация е нормална практика. Въпреки това Захариева поясни,че отношенията ни с Русия не са лоши, но добави, че извършването на незаконна дейност не ги подобряват. 

Коментира, че приемането ни в банковия съюз и чакалнята на еврозоната е било както политическо решение, наред с това, че сме отговаряли на всички критерии, за което пък сме положили много усилия. Поясни, че за бъдещето на България е по-важно, че сме в банковия съюз, отколкото Шенген.

Накрая коментира, че изборите в САЩ няма да променят двустранните отношения, такива ще има по-скоро на международно ниво, тъй като очаква САЩ да се върне в редица споразумения - като това за климата.  По думите й  вотът в  САЩ показвало, че това е осъзнат избор.

По думите й думата на 2020 година е "несигурност. Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите останаха.

Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт", каза външният министър.

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.