Захарова: Действията на България ще получат адекватен отговор

На 18 март българското външно министерство обяви десет руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната

Експулсирането на десет руски дипломати от България ще получи адекватен отговор от Руската федерация. Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в понеделник.

„Тази недружелюбна стъпка, както и всички предишни, ще получи адекватен отговор – отбеляза тя. „Благодарни сме на многобройните български граждани, които остават имунизирани срещу антируската пропаганда, разбират същността на случващото се и публично декларират своето несъгласие с такава линия."

Дипломатът определи действията на София като "демарш с безпрецедентен мащаб", който вече стана осми от 2019 г. насам в поредица от експулсиране на служители на руската дипломатическа мисия в България. „По подобие на предишните, беше извършено под измислен предлог“, подчерта Захарова.

„В същото време се вписва органично в атмосферата на истерия, напомпана от НАТО и страните от ЕС във връзка с нашите специална военна операция на страната за защита на цивилното население на Донбас, демилитаризация и денацификация на Украйна. Ние разглеждаме това като поредната провокация, опит да се отличим в западното състезание за скоростта на разрушаване на отношенията с Русия, без изобщо да мислим за последствията, националните интереси и стремежи на собствения ни народ“.

На 18 март българското външно министерство обяви десет руски дипломати за персона нон грата с традиционната формулировка („дейности, несъвместими със статута им“) и им даде 72 часа да напуснат страната. От посолството възприеха това "като изключително неприятелски акт", като подчертаха, че руската страна си запазва правото да отвърне.