Допълнителни компенсации за предсрочното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” е поискал премиерът Сергей Станишев от заместник-председателя на ЕК Сийм Калас, който е и комисар по административните въпроси, одита и борбата с измамите. Той пък от своя страна настоя за приключване на случаите за измамите с еврофондовете и присъди по тях, независимо че ОЛАФ отчита напредък.
Сергей Станишев подчерта, че искането за компенсации за АЕЦ “Козлодуй” е добре аргументирано и се основава на принципите на ЕС за еднакво третиране и солидарността, и България ще разчита на разбирането на ЕК, каза премиерът. Двамата са обсъдили още икономическата и финансовата криза и укрепването на административния капацитет по отношение на усвояването на еврофондовете. България се нуждае от критика, но и от подкрепа, за да достигнем европейските стандарти и българските граждани да усетят ползите от членството, аргументира се премиерът.
Сийм Калас заяви от своя страна, че ОЛАФ отбелязва напредък по повод борбата с измамите с европарите. Борбата е сложен процес. Но делата трябва да бъдат довеждани до край в съда и да има присъди, подчерта еврокомисарят. Той отбеляза, че на края ЕК ще направи цялостна и много по-мащабна оценка на постигнатото на базата на реалните резултати. Ние подкрепяме всички административни мерки на българските власти за постигане на общата цел – гладко усвояване на еврофондовете, добави Сийм Калас. Той постави като проблем, който трябва да бъде решен, конфликта на интереси. По думите му ЕК подпомага страната ни с обучение и с обмяна на експертно мнение , но отговорността е в ръцете на българското правителство. Не искаме да се стигне до външна намеса и размиване на отговорностите, каза още еврокомисарят по повод искането на премиера Станишев евроексперти да работят у нас на место.
„И в момента в България работят множество европейски експерти, въпросът е хоризонтално да се засили капацитетът на българската администрация там, където е необходимо”, каза от своя страна премиерът Сергей Станишев. Петя Шекерлетова, БЛИЦ