Корнелия Нинова, заедно с представители на БСП, пристигна при президента Румен Радев на "Дондуков 2", за да получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

"Българската Конституция отрежда правото на президента да избере на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Избрах това да е БСП, а причините са много", поде Радев. 

"Вие сте партия, която отстоява ценностите на свободата. Вие съхранихте откритостта и диалогичността в последно време. Последната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам. Вярвам, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности", каза той.


По думите му България има нужда от лидерство, а политическата отговорност не трябва да се размива. 

"Възлагам ви да определите кандидат за министър-председател. Пожелавам ви успех", добави той и стисна ръката на Корнелия Нинова.


"Разбираме отговорността, която поемаме. България е изправена пред изпитания и ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, който да приеме мерките за реформи и промяна и да гарантира стабилност на България и сигурност на българските граждани", добави тя. 


Нинова заяви, че ще опита всичко.
 



БЛИЦ припомня, че след като в четвъртък следобед стана ясно, че именно Столетницата ще получи последният шанс за съставяне на кабинет от държавния глава, представители на останалите формации разкриха позицията си по темата. 

Според депутатите от ГЕРБ Радев връща жест на Нинова, че го е издигнала за президент, но така показва, че не иска да има редовно правителство, а театрално гледа отстрани. 

От ИТН казаха, че са готови на разговори, но няма опция да подкрепят правителство с третия мандат. 

Христо Иванов също е скептичен, че ще има редовен кабинет. По думите му ДБ е в силен контраст на тема политики с БСП и не би се коалирала с нея, но все пак колективният орган на партията ще вземе окончателното решение. 

От ИБГНИ обаче пък казаха, че са готови за разговори и диалог. Адв. Николай Хаджигенов обаче призна, че е скептичен, че ще се състави правителство в рамките на това Народно събрание. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!