"Госпожата очевидно не знае, че нас санкции не ни плашат, особено ако цената са човешките права на македонските българи. Този път посолството на САЩ в София ни дължи много сериозен отговор, който ще поискаме на среща с посланика" - написа във "Фейсбук" Ангел Джамбазки от ВМРО, по повод скандалните думи на US конгресмена Клаудия Тени. Ето какво още добавя Джамбазки:

Намерението на госпожа Тени да налага санкции на България, в полза на болшевишките и коминтерновски тези, изключително иновативна, „приятелска“ заявка отвъд океана. Член на американския конгрес ни плаши със санкции, ако не се откажем да защитаваме правата и законните интереси на потисканите в Република Северна Македония македонски българи, ако не изоставим историята, миналото и самоопределението си? Изключителна демократично начинание.

Може би следващата стъпка ще бъде резолюция в Конгреса на САЩ, която да поиска американска бомбардировка над България за мир?

Приятелска американска бомбардировка над натовски съюзник? В полза на белградските и кремълските интереси в РС Македония. Мъдра и грамотна балканска дипломация на високо ниво.

Изобщо в последните няколко дни антибългарските новини и съобщения от интервюта с високопоставени лица в американската администрация се увеличиха драстично.

Анализ: България не трябва да прави абсолютно нищо за РСМ, а ЕС да върви по дяволите

Но тази заигравка с българския национален интерес, от страна на госпожа Тени, не е някаква изненада. Само ще отбележа, че (съвсем случайно) тя е единствената американка в Генералното консулство на Югославия?

Очевидно е мотивирана подходящо от фалшивата югославска историография, за да говори за „македонско малцинство“. Явно не е запозната с тормоза, мъченията и убийствата, които извърши просръбската комунистическа власт в Югославия, над македонските българи, за да създаде „македонска“ нация.

Явно не е и на ясно, че псевдоорганизации като ОМО „Илинден“ са сепаратистки, платени от Белград и живеят, за да обслужват с антибългарските си тези македонистките интереси.

Интересно ми е в качеството си на каква иска санкции срещу България? Доколкото ми е известно, САЩ не са страна член на ЕС, нито пък е страна по този спор?

Държа да Ви изясня нещо, ние не се плашим от санкции. Югопохватите срещу страната ни не са новост. Свикнали сме. Зад нас стои историческата истина, а зад Вас болшевишки тези.

Република България не е подмандатна територия, нито провалена държава от третия свят. Ние сме суверенна държава, с вековна култура, традиции, история и национално самосъзнание, член на ЕС и на НАТО, която защитава националния си интерес и няма да отстъпи пред каквито и да е форми на изнудване.