Винаги, когато съм пътувал с правителствени делегации, съм се дразни на перденцата и затова вече няма да ги ползваме.

Така Кирил Петков обясни на репортерите неспускането на завесите в самолета, за да може цялата делегация да вижда министър-председателя и останалите официални лица по време на полета до РС Македония, пише Труд бг.

Времето по въздух е по-кратко от това за пътуване до Варна. 

Днес ще начертаем задачите за следващите 6 месеца. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти по време на полета от София до Скопие.

Идната седмица България ще е домакин на междуправителствено заседание на властите в София и Скопие. 
 

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие. На летището българският премиер бе посрещнат, не от своя северномакедоснки колега, а от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Официалната церемония по посрещането на българския премиер ще се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.
 
Премиерът Кирил Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси.

Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.