Преди 4 г. имотът, върху който е построен хотел "Каза Домини" в Рибарица, е продаден за 7 лв. на кв. м

Земята, върху която е построен хотел "Каза Домини" в Рибарица, за който се твърди, че е на Ахмед Доган, е купена на 6-7 пъти по-ниска от пазарната цена. Това стана ясно от отговор на службата по вписванията в Тетевен на питане от парламентарната комисия за борба с корупцията. От няколко месеца комисията разследва имотите, за които има данни, че са свързани с лидера на ДПС, пише в броя си от вторник в. "Сега".
Имотът на "Каза Домини" е 2847 кв. м. На 11 март 2004 г. той е продаден от Илие Имамова и Сафидин Имамов на Стела Стоянова, едноличен собственик на "КАИН ИХ" ЕООД. Стойността на сделката е 20 000 лв., а данъчната оценка 4777.70 лв.
Цена от 7 лева за квадрат земя за застрояване в Тетевенския Балкан е подозрително ниска, дори да се отнася за 2004 г., коментираха имотни брокери вчера. В момента там квадратен метър земя с готов ПУП, т.е. разрешение за застрояване, върви между 50 и 100 лв. Според търговци на имоти през онзи период не би било възможно да се купи терен, който да струва под 40-50 лв. Другият имот в Рибарица, за който се твърди, че е на Ахмед Доган, е 623 кв. м. Той е купен също от "Каин Их" ЕООД за 9345 лв. Цената на кв. м при тази сделка е 15 лв.
През същата година земята на т. нар. Боянски сараи е продадена от "Акома" ЕООД на "Делта Епсилон" АД. Площта е 3990 кв.м, а цената му 1 351 461.19 лв. Това прави 338.7 лв. на кв. м. Информацията е предоставена на комисията от службата по вписванията в София.
От НАП са информирали комисията, че за периода 1999-2002 г. Доган не е подавал годишни данъчни декларации и не е декларирал доходи извън трудови правоотношения.
Комисията по корупцията разследва собствеността на 5 имота, свързвани с името на Доган. Освен Боянския сарай и хотела в Рибарица обект на вниманието й са дворец на децата в родното село на ДПС лидера Дръндар, СПА хотел в Девин и имот в парк Росенец в Бургас.
В нито един документ за собственост обаче не фигурира името на Ахмед Доган. Проверка на общината в София показа, че 3 от петте етажа на Боянския сарай са незаконни, и кметът Бойко Борисов се закани да ги събори. СПА хотелът в Девин официално е на "Бългериън екопроджект", собственост на приближения до Доган бивш вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов, макар че преди време лидерът на ДПС призна, че инвестира и там. Имотът в Бургас също е на фирма на Вълканов. /БЛИЦ