Докарахме до времена, където една от основните цели е деескалацията на разделението в обществото. Огромен проблем. Когато всички партии се хулят и мразят в парламента и дори не могат да си говорят помежду си, това няма как да не е тема.

Това заяви в ефира на bTV Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Именно на база на тези неща ще изградим целия състав на кабинета“, каза той. Това обаче не отказа водещия Светослав Иванов, който отново го попита за имена.

„Всички ще разберат утре кои са имената, защото е редно всички медии да научат едновременно“, уточни той.

На пореден въпрос дали става въпрос за Борисов, той отказа да отговори.

„Задачата е трудна, не вкарвайте такъв драматизъм. Работи се от много време и се търсят най-подходящите фигури и министри. Това не е просто политически знак. Търсим хора, които ще бъдат обществено приемливи и безспорни професионалисти“, каза той.

Дончев отказа да каже дали той самият ще е част от бъдещото предложение на ГЕРБ за кабинет и подчерта „За трети път ме питате едно и също нещо, не знам защо очаквате друг отговор“.

„Някои са станали заложници на радикализираните си поддръници. Трудно е да се направи коалиция. Мнозинството не ми се вижда възможно. Както показва опитът от последното правителство, то коалиция трябва да се прави от партии със сходни виждания и цели, иначе не може да се роди нищо добро“, каза той.

По думите му през идните дни ГЕРБ ще се опита да говори с всички.

„Кандидатът ни за премиер и екипът, който той формира, ще говори с тях. Ще бъде формирана и програма с конкретни намерения за всеки от секторите. Това ще е фундамента на още един последен цикъл от разговори“, подчерта Дончев.

„Част от политическите сили, главно около Промяната, имат дефицит на тези и затова сега съзряха възможност за ропот при гласуването за хартиената бюлетина“, смята той.

„Ако искаме да имаме по-силна и достойна позиция на Блаканите, то трябва да сме твърди и сигурни, да сме по-адекватни и синхронни. Трябва българските политици да спрат да си решават проблемите през европейски институции“, заяви Дончев на въпрос има ли шанс Бъглария за Шенген.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук