Парламентът ври и кипи при обсъждането на сделката за новите изтребители. Валери Симеонов излезе на парламентарната трибуна и ясно заяви, че за тази пари е можело да подкрепим европейците и да купим нещо от тях. Той добави все пак, че много уважава колегите си Красимир Каракачанов и Емил Караниколов.

"Те са като клетниците от Виктор Юго. Това са едни Гаврош и Клозет", поде лидерът на НФСБ. Междувременно двамата министри се заливаха от смях при думите му.

"Разбирам позицията им и не мога да ги упрекна. Аз и моите колеги обаче сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и на българското правителство, които определиха условията за конкурса", каза той.

Ние сме против сделката за F-16. Това каза лидерът на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти"Валери Симеонов по време на дебатите за сделката за F-16.

"НФСБ ще гласува против тази сделка. Не, за да бъде пренасочена българската военна промишленост към доставка на руските летящи ковчези, не заради това.

Основните причини са, че на първо място считаме ,че цената е изключително висока. Изказвам моята съболезнование към присъстващия в залата г-н Горанов, министър на финансите. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство, да докажем своята принадлежност към ЕС", каза още Симеонов.

"Втората причина е, че е смехотворна тезата за повишаването на отбранителната способност при защита на българското небе, тъй като в съседство с нас една Турция разполага с над 600 самолета, една Гърция с над 350, даже една Сърбия с около 40 самолета.

По този начин ли ще осигурим националната сигурност, с едни 8 самолета след четири години и 16 не знам какво. Нашето схвашане за национална сигурност е, че в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защитата и неприкосновеността на българското небе е чрез възстановяване на няколко ракетни бази", допълни още Симеонов.

Лидерът на НФСБ посочи, че това е сигурна и гарантираща защита. Той посочи, че няма да упрекне Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, тъй като те изпълняват своите служебни задължения.

"Те в случая са в ролята на "Клетниците" от Виктор Юго. Те са едни Гаврош и Клозет, на барикадата отстояват поставената задача и изцяло разбирам тяхната позиция. Не мога да ги упрекна, но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент", подчерта той. 

Веселин Марешки също активно участва в дебатите около сделката за самолетите F-16 в парламента. От трибуната на Народното събрание той настоя президентът Румен Радев да присъства на дебата.

Марешки посочи, че като върховен главнокомандващ Въоръжените сили е необходимо държавният глава да присъства на този дебат. 

Той се съгласи с Валери Симеонов, че инвестицията за самолетите не е умна. Лидерът на "Воля" заяви, че депутатите са били заблудени преди време да гласуват за отпускането на повече средства по сделката, но са си мислели, че ще получат много повече от това в момента. Той също обяви, че депутатите от "Воля" няма да подкрепят сделката за изтребителите F-16.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ