Морално и политически ДПС пострада от смъртта на Ахмед Емин. Това заяви бившият президент на България Желю Желев пред Нова телевизия. Той предположи, че самоубийството може да е свързано с незаконни неща около финансирането на ДПС.
Според Желю Желев смъртта на Ахмед Емин придобива политически смисъл, тъй като става дума за политическо лице на важна позиция в партията. По думите му това самоубийство хвърля сянка върху ДПС по отношение и на либералните ценности, които изповядва. Има противоречие между авторитарния стил на ръководство на ДПС и либералните ценности, смята бившият президент. Според него едниственият изход е ДПС да се промени и да се върне изцяло към либералните ценности. Една автентична либерална партия трябва да е безупречна в това отношение, а ДПС не е, твърди Желев. Според него не е задължително Ахмед Доган да подаде оставка, ако може да се адаптира към новите условия.
Опасност от заплаха за етническия мир в страната няма, твърди бившият президент. Според него България е член на НАТО и ЕС, и всеки опит за разпалването на такъв конфликт ще бъде ликвидиран много бързо. /БЛИЦ