Забележете, че това правителство, с този министър-председател, с тези министри, до преди няколко месеца управляваха. Затова да се говори, че нямат представа от проблемите на страната ни и тези в съответните сектори, е абсолютно несериозно. Очевидно фокусът им в момента е само върху разпределението на властта и кадровите назначения. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.
Той бе категоричен, че левицата ще се противопоставя на всеки опит срещу българския парламентаризъм. Бойчев каза също, че хората следят работата на Народното събрание и съвсем кратките му заседания, и е напълно ясно, че няма нито законодателна програма, нито има внесен законопроект от българското правителство.

По повод искананата от БСП оставка на председателят на парламента Димитър Главчев, Жельо Бойчев каза, че очевидно сме свидели на много бърза загуба на доверие в институцията. Бойчев обясни, че сега Главчев е получил подкрепа само на две парламентарни групи от общо пет, а гласовете при неговото избиране за председател са били много повече, отколкото при гласуването за неговото отстраняване. „Очвидено искат да прикрият управленската си немощ. 118-те гласа, които получи Главчев и остана на поста си, са по-малко от половината народни представители в парламента”, обясни зам.-председателят на левицата пред БНР и изрази надежда, че езикът на омразата в парламента ще остане в миналото.

„Относно твърденията, че сме нямали аргументи за оставката на Димитър Главчев, нека видим фактите – те са, че още две парламентарни групи подкрепиха искането на левицата за оставката му. Очевидно не само ние споделяме аргументите за оставката на Главчев”, каза зам.-председателят на ПГ.

На въпрос как БСП работи за очакванията на хората, Жельо Бойчев открои политическите инициативи на левицата в 44-то НС. „Инициативата се държи от БСП в момента – и по брой внесени законопроекти, и по предложения за създаване на временни комисии. Приета бе и декларация за Македония, внесохме подписка за разискване състоянието на здравеопазването, за Националната програма за енергийната ефективност”, обясни някои от инициативите той. Жельо Бойчев съобщи, че в началото на идната седмица левицата ще внесе и конституционна жалба за законопроекта за предучилищното  и училищно образование. „Единственият сериозен законопроект, който управляващите са внесли, е този за концесиите. Той обаче повтаря по същество предишен, на който президента наложи вето. Този законопроект  се внася, а веднага на следващия ден- се насрочва заседание на правната комисия. Уточнявам, че той е 200 страници – за това време не може дори да се изчете самият документ”, коментира още работата на управляващите Жельо Бойчев.