Жельо Бойчев със силни думи за Радев!

БСП няма амбиции да влияе при избора на служебен кабинет, категоричен е говорителят на партията

БСП няма амбиции да влияе на новоизбрания президент Румен Радев при избора на служебен кабинет. Това каза говорителят на БСП Жельо Бойчев, цитиран от "Фокус".

По думите му в речта си след полагането на клетва в НС Радев е заявил, че ще бъде президент на всички български граждани, без значение от етнос или политическа принадлежност. "В речта ясно и категорично се очерта и стратегическият избор, който страната ни ще направи в международен план", добави Бойчев. 

„Всички спекулации, които се създаваха през последните дни, получиха отговор от речта на президента Радев. На първо място - външнополитическият курс на страната, който беше обект на множество дискусии. Ясно, недвусмислено и категорично Радев очерта нашия стратегически ценностен избор - присъединяването ни към ЕС и НАТО.

Същевременно подчерта, че международната българска политика ще се прави в страната и ще се отстоява навън - нещо, което коренно се различава от това, на което досега бяхме свидетели. Румен Радев добави още, че конфронтацията не е решение на нито една криза“, коментира той.

Жельо Бойчев добави, че е необходимо да се даде възможност на новоизбрания държавен глава да покаже качествата си и способността си да действа по заложените акценти от речта му, сред които здравеопазване, образование и законодателна реформа. 

Според Бойчев политическата нестабилност през следващите пет години трудно ще бъде преодоляна и най-вероятно служебният кабинет на ген.Радев, който се очаква да излъчи сега, няма да е последният.