Желю Желев: Не са нужни радикални промени в избирателната система

Много радикални промени в избирателната система не са нужни. Това коментира пред Агенция БЛИЦ Желю Желев, президент на България от август 1990 г. до януари 1997 г. по повод днешната дискусия за промяна в политическия модел, организирана от президента Георги Първанов.

Желю Желев отбеляза, че в такива случаи трябва да има промени, които да са потвърдени от досегашната практика, като се вземат предвид всички плюсове и минуси. “Аз съм за смесена система - мажоритарна и пропорционална”, уточни първият демократично избран президент на България. 
Въвеждането на мажоритарен  елемент беше предложено от Георги Първанов. По време на дискусията, организирана от него, той предложи още дарителите на политическите партии да бъдат включени в публичен регистър, да има таван на даренията, а юридически лица да нямат право да финансират партии. Премиерът Сергей Станишев се обяви за изменения в Закона за политическите партии и в изборното законодателство. Най-сериозните промени обаче според Станишев трябва да настъпят по отношение на финансирането на предизборните кампании. НДСВ е за преференциално нареждане в партийните листи, заяви председателят на Парламентарната група на партията Пламен Моллов по време на дебатите. Според него основният проблем е търговията с гласове и той увери, че НДСВ ще търси механизми за ограничаване на тази порочна практика, но са нужни и кардинални решения на всички политически сили. Лидерът на ГЕРБ и кмет на столицата Бойко Борисов се обяви за актуализиране  на избирателните списъци по настоящ адрес, за да се премахнат мъртвите души. СДС възприема идеята за активната регистрация, защото само така ще се преборим с фантомите гласове, посочи депутатът от ОДС Надежда Михайлова. Тя  отбеляза, че преференциалното гласуване е дори по-добро от мажоритарното. ДСБ поиска референдум по темата за уседналост при гласуването. Важно е също да има ефективен контрол върху финансирането на партиите, както и да се въведат лимити по отношение на даренията на партиите и коалициите, отбеляза заместник - председателят на партията Екатерина Михайлова. /БЛИЦ