Христо Иванов се заяде с Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на консултациите за сформиране на състав на ЦИК.

Когато взе думата той първо пожела да вземе отношение по принципния въпрос, поставен от г-жа Атанасова относно председателя на ЦИК, който според нея трябва по право да е от ГЕРБ.

"Времето и обстоятелствата не ни позволиха да приложим желаното от експертен и независим състав на ЦИК. Количествените съотношения на партиите нямат значение, а качеството. За нас не беше изключено по презумция да подкрепим ваша кандидатура за председател на ЦИК, но няма да подкрепим г-н Ципов", каза той.

"Той не отстоява върховенството на закона като такова. Той беше част от екипа на Цветанов, когато бяха допуснати груби нарушения на правата на човека. Не можем да подкрепим тази конкретна кандидатура", заяви Иванов. 

"Не предлагаме кандидатура за председател на ЦИК, защото нашият размер не позволява това нещо", заяви той.

"Той никога не е бил зам.-министър на Цветанов", посече го веднага Атанасова, а Иванов й се извини за грешката. 

Мая Манолова каза, че няма да подкрепи предложението от ГЕРБ за председател на ЦИК в лицето на Красимир Ципов: "Той няма опит в организацията на избори като участник в избори на местно, регионално или национално ниво", заяви Манолова.

"Името му като шеф на ЦИК е обида за българските избиратели", категорична тя. 

Манолова призова от ИТН да дадат предложение за председател на ЦИК, което формацията й ще подкрепи.

"Не мога да възприема г-жа Манолова да говори за почтеност. Вземете си поука, не сме в НС. Трябва да уважаваме хората. Никой не си позволи подобен коментар. Надявам се, господин президент, да вземете отношение", призова Атанасова. 

От БСП също отказаха да подкрепят кандидатът на ГЕРБ заради разликата в политиките на партиите. 

Радев поиска жокер от правния си екип. "Това, което заяви г-жа Манолова, че се изисква кандидатът за председател да има стаж, вярно ли е", заяви той. 

"Да има професионален опит не по-малко от 10 години и да е правоспособен юрист", обясниха от екипа му. 

При поредна хаплива от Манолова обаче Радев помоли резкият тон да остане само в НС.

Радев приветства зрялото поведение на всички партии, освен това на ГЕРБ-СДС.

"
Оттук нататък ще работим за проверка на документи, квалификация стаж и за проверка за принадлежност. Ако няма и след изслушването, което е важна част-, ако няма друга решения измежду вас, това ще бъде съставът. Това е за ръководството. Приветствам това разумно поведение на всички групи, освен на СДС, които се отказвате да излъчите председател. 

Ако имате нещо срещу господин Ципов, след като съответства на закона, аз не мога да направя нищо повече от това. Длъжен съм да изпълня това, което пише в закона. В момента, това което чух, не мога да установя противоречия със закона. Ако няма да има други предложения, няма да има жребии. Ако установим съответствията, в този случай господин Ципов ще бъде председател", каза президентът. 

Повечето групи обаче продължиха да негодуват срещу предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК. Поиска се от ИТН да преформатират кандидатурата си от заместник-председател на председател. 

В залата също се настоя, че ако не се постигне до консенсус по кандидатурата за председателя на ЦИК, да се стигне до жребий. 

"Не приемам някой да определя кандидатурите какви да бъдат. Това са нашите кандидатури. Никой от вас не може да ни налага да си преосмислим номинациите. В този смисъл г-н президент, тъй като не е постъпила нито една друга кандидатура, правилата са много ясни в тази част. Ако някой ще предлага кандидатура, то ще стане ясно, че това е някаква договора. Ще стане като с ИТ, задкулисно. Тук са камерите, защо въобще трябва да участваме в тази процедура", каза Атанасова. 

"Не възразяваме, че втората и третата политическа сила биха могли да излъчат кандидати, които ние бихме подкрепили. Затова призовавам нека да чуем дали ИТН ще направи предложение за председател на ЦИК. Ние бихме подкрепили друг кандидат, който има експертиза и има добро име с организацията на изборния процес. Българските граждани не очакват от нас да се съгласим с бивш заместник министър на ГЕРБ", заяви на свой ред Манолова. 

"Не сме склонни да приемем каквото и да е, предложение от ГЕРБ. Липсва съгласие между политическите сили. Трябва да отидем на вариант жребий", каза на свой ред Хаджигенов. 

"Не знам за какъв жребий и консенсус говорите, след като само ГЕРБ-СДС направи предложение. Това са правилата в изборния кодекс, който приехте самите вие", каза на свой ред Алексиева. 

Радев се опита да сложи точка на спора, като обяви: "Аз следвам правилата. Според тези правила няма да има жребий. Поздравявам всички, защото показахте конструктивизъм. Тази точка приключи".

Така засега в ръководството на ЦИК са: председател Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС), заместници: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!