Пореден голям скандал се разрази в Народното събрание след като бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, а сега депутат от ГЕРБ, се обърна към премиера Кирил Петков, изтъквайки, че говори за децентрализация, без да знае за какво става въпрос. 

"Излизате тука и казвате, че ще оправяте нашата корупция, ама сега вие сте на власт. Ще си говорим за вашата корупция", каза Тотев. 

"Нека Иван Тотев прояви уважение и го попита какво е децентрализация? Ако го пита какво е куролация, той може ли да отговори", обърна се към Тотев депутатът от ДПС Хамид Хамид. Коментарът му предизвика бурен смях в пленарна зала. 

Крум Зарков призова председателят на парламента да се придържа към дневния ред. 

"Г-н Зарков ми даде повод да отговоря. Когато задаваме един въпрос, в който се съдържа искане на документи, на основание правилника на НС, добре би било министър-председателят и министрите да отговарят на тези въпроси и да доставят документите в НС. Член 90 задължава премиера и министрите да отговарят на питанията на народните представители.

Когато не показват документи, а водят кореспонденция и вие го отбелязвате като отговор. Няма конкретен въпрос, а конкретиката е над 20 000 броя. Очакванията би трябвало да бъдат, че поне около 20 000 питания ще има към съответен министър", каза Карадайъ. 

"Началникът на кабинета ви, уважаваната Лена Бориславова, каза, че основният източник е "Гугъл", което не е лошо. Той не случайно е "Гугъл" и има търсачка, за да ни информира. Има дебати и очаквания да бъдат проверени тези 19 човека.

Въпросите ми са свързани с това и още една тема - за г-н Пеевски и ББР. Тази тема стана банална, а ние от първия ден имаме личен разговор, писмен отговор и ясни отговори по темата, че като физическо лице г-н Пеевски няма кредити, като участник с 5% от "Булгартабак" има кредит и направихме допитване дали е обслужван правилно.

В този списък, който дадохте, съдържа ли се лицето Иво Прокопиев. Има много журналистически разследвания срещу него като медиен олигарх, монополист и участник в приватизацията.

Ако го няма, не е ясно какъв е бил филтъра, който се ползвали при подбора на лицата. Ако това ви се струва като фиксация, ще кажа, че не е. Нашите избиратели се интересуват от тази тема и аз бих ви поканил лично, за да видите, че се интересуват", каза още Цонев от трибуната. 

"Благодаря за въпроса. Това, което се случи миналата седмица е, че аз като премиер бях извикан от прокуратурата и цитирах публично достъпна информация за 19 човека, като в нея има ясни факти, които са описани в публикациите и исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща огромно внимание.

Защо бяха 19, а не 20 - моята идея е, че за 19 от тях бяхме събрали медийни публикация, а на 20-тия го предадохме. Това, което искам да ви уверя е, че няма наши, ваши, трети и пети. Искам да помоля - ако имате явни, ясни сигнали срещу което и да е лице, включително Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и всички под един аршин.

Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа "Магнитски", минава през много голям филтър", отговори премиерът Петков. 

"Шансът американската администрация да се е объркала съществува, но аз имам повече доверие на тях, отколкото на нашата прокуратура, защото тя управлява непрозрачно. Чакам сигнали от вас и с удоволствие ще ги предам на прокуратурата, ако има такива", допълни Петков. 

"Не съм удовлетворен от отговора, защото ние сме партия, която много уважава институциите. Вие сте моя министър-председател, нашия министър-председател, независимо, че не сме гласували за вас. Искаме да не лъжете, искаме да няма основание да ви наричат марионетки на задкулисния кръг "Прокопиев", а такива основания се дават всеки ден.

Ако вие не сте прочели в медийните разследвания, които са десетки за Прокопиев, а ми искате данни, аз ще ви ги дам, но нямате никакво основание да излезете тук и да ми кажете, че нямате данни. Още другата седмица ще ви покажа колко пари е получило това лице от скъпия ток и сега как това влияе на вас, заяви Йордан Цонев. 

Петков се опита да прекъсне Йордан Цонев и той му се скара: "Не лъжете".  

"Без размяна на реплики кой лъже. Единият се изказва и после другия", скастри ги председателят на парламента. 

"Приемам бележката. Казах, че искам да се гордея с този премиер, защото е премиер на моята родина. Аз съм политик и искам да не се срамувам, че 8 месеца органите са под тяхно ръководство и отиваме с медийни публикации, а не с доказателства, факти и не прокуратурата разследва, а МВР и ДАНС.

Трябва ли да обяснявам? Но когато ме прекъсват и казват, че лъжа, аз съм длъжен да кажа, че не лъжа. Не ви отива на поста и на годините да говорите по този начин. Молбата ми е да се държите така, че дори ние да не можем да кажем, че сте марионетно правителство на Иво Прокопиев", завърши Цонев. 
 

"Това, с което вие си послужихте току що е чиста, проста и откровена лъжа. Никога не съм казвал такова нещо. Единственият кръг, който ще закачим и то много здраво е на всички крадци, свързани с корупцията и кражбите в България. Данъците на българите няма да се харчат от някои хора все едно са им бащиния. Времето свърши", каза Петков. 

"Изобщо не казах, че сте казали такова нещо. Има стенограма и в сряда ще ви я прочета. Казах, че дори в разговори сте казвали, че нямате нищо общо с това. Реагирате остро. Казахте да не ви закачаме за този кръг, а не да не закачаме този кръг. Въпросът е, че както виждате, ние искаме съдебна реформа.

Прочетете конституционните ни предложения и ще видите, че в тях се съдържа почти всичко, което обществото иска. Има много случаи, когато американската администрация е била замъглена и е отменяла санкции по "Магнитски". Златните паспорти са част от тези филтри и ще стигнем до истината.

Вече сме стигнали почти до края. Ако ще движим страната, ние сме "за" да бъдат засегнати кръговете, които корумпират страната. Защо вашето мнозинство не прие законодателството за златните паспорти? Защо?

Това в тази посока движение ли е? Ние подаваме ръка, движим се в посока реформа, подаваме конституционно мнозинство, а вие от тази трибуна говорите за кръгове, с които нямаме нищо общо, ако засегнете. Разкрийте ги, но както пише в Конституцията - доказателство, съд и присъда. В "Магнитски" няма нито съд, нито присъда", каза Цонев. 

"Моля, когато Кирил Петков ползва думата "лъжа" от тази трибуна, да му правите забележка, защото и Конституционният съд вече го обяви за лъжец. И "Гугъл" не ми трябва, решенията са публични.

Не ме прекъсвайте, защото преди малко не чухме отговор на зададени въпроси, а някакви декларации. Прокуратурата обяви, че неговите декларации нямат никаква стойност, включително и подписите му под тях", изтъкна председателят на ДПС Карадайъ.