Жестоки скандали в НС при избора на новия шеф на КЕВР БЛИЦ TV

Това което правите в момента е пълен скандал и е незаконно, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков

Парламентът започна процедурата по избор на председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране. Преди седмица комисията по енергетика изслуша кандидатите за член и за председател на КЕВР - Благой Голубарев (ИТН) и Станислав Тодоров.

И този избор не мина без скандали в парламента. 

Депутатът на ГЕРБ Радомир Чолаков подчерта: "Факт е, че двамата кандидати изглеждат много неравностойни. Кандидатът за член, по документи, изглежда има в пъти повече квалификация, от кандидата за председател. Кандидатът за председател твърдят, че има стаж на ръководна длъжност, съгласно изменението в Закона за енергетиката. В биографията му е казано, че в продължение на няколко години в голямо енергийно предприятие е бил мениджър - с това понятие се борави доста широко в Западния свят. Мениджърът в западна компания не е ръководител."

"Това което правите в момента е пълен скандал и е незаконно. Утре ще се вземе решение, ще се обжалва, ще се окаже, че ръководството е избрано незаконно и за всичко това ще плащат българските граждани", заяви Тома Биков и допълни, че дори представители от управляващото мнозинство са притеснени. Той призова управляващото мнозинство да си оттегли предложението и да направи ново, защото това е незаконно.    

Георги Свиленски от БСП обаче го контрира, че решението е било подкрепено единодушно, има доклад на комисията и изборът е абсолютно редовен и допустим.

Припомняме, че досегашният зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров бе предложен от "Продължаваме промяната" за председател.

Депутатите предложиха двамата кандидати да се явят на трибуната в НС и да разкажат малко повече за себе си. 

"За първи път ще говоря от трибуната на НС и за мен е чест. Като юрист ви приветствам да положим необходимия закон. Трябва да се преценят фактите и дали съответстват на закона. Ако има несъответствие - съдът го решава, каза номинираният за шеф на КЕВР Станислав Тодоров.

Не се занимавам с право от доста време, а тук има достатъчно юристи. Ще споделя някои неща от житейския и професионалния си опит, както и какво КЕВР трябва да прави в следващите 5 години. Работил съм като държавен администратор и юрист по обществени поръчки. Знам кога законът трябва и не трябва да се употребява.

След краткия ми престои в държавната администрация, започнах да работя за водещи инвеститори. През повечето време съм се занимавал с частни поръчки на големи компании. Във всички тези позиции съм управлявал договори на стойност над 300 млн. лв. Винаги съм отговарял директно на изпълнителния директор и съм се ползвал с доверие, заради това, че съм управлявал добре парите и нуждите на бизнеса.

По отношение на опита ми в електроенергийната сфера - бил съм е дно от големите енергийни предприятия в България и съм управлявал всичко от доставки до услуги. Знам какво да търся и да преценявам като част от КЕВР. До голяма част правомощията на КЕВР са в това да преценява дали цените и договорите могат да се представят като такива, за да влязат в цената на регулирания пазар и да бъдат фактурирани като разход на потребителите. Мисля, че опитът ми е релевантен и КЕВР ще спечели от човек като мен. В момента България изнася 300 мегавата към други пазари. 

Регулаторът трябва да намали максимално цената в този преход към българския консуматор. Има какво да се промени, въпреки че винаги съм уважавал г-н Иванов като експерт и изпълнител. КЕВР не трябва да е падар на участниците на пазара, а двигател на промяната. Всички заедно трябва да се насочим в посоката на нов модел на енергетика и икономика.

Съзнавам, че това, което ви казвам няма да задоволи всички, но ще ви припомня, че погледнах какво точно е ставало при избора на г-н Иван Иванов и попаднах на следната статия: "След скандали и дебати, избраха новия шеф на КЕВР". Осъзнавам, че това е политиката. Затова няма да правя конкретни отговори и изявления на вас. Исках само да изляза на трибуната, за да видите какъв човек стои тук и да ви уверя, че КЕВР е в сигурни ръце", каза Станислав Тодоров. 

След 15-минутна почивка, парламентът избра Станислав Тодоров за председател на КЕВР със 138 гласа "за", 12 гласа "против" и 0 "въздържали се".



Благой Голубарев от ИТН бе избран за член на КЕВР със 138 гласа "за", 13 "против" и 0 "въздържали се". 





Двамата положиха клетва пред Народното събрание.