Зърнопроизводители искат премиера Сергей Станишев да се намеси в отношенията им със земеделското министерство. Причината за това е, ме според тях не се изпълнява споразумението с Министерство на земеделието и храните.
Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите е констатирал, че не се спазват определените срокове в споразумението, което беше подписано на 30 януари 2009 г. Не се изпълняват сроковете и размерът за плащане на субсидиите за единица площ, разписани в документа, а информацията за това какви са причините за неизпълнението е непълна, неясна и противоречива. Договорените мерки за ускоряване обработката на проекти и изплащането на субсидии по Програмата за развитие на селските райони-мярка 121 се бавят.
Неизпълнението предизвиква масово недоволство в бранша и нетърпимост към неадекватното управление на земеделския сектор. До този момент асоциацията е проявила конструктивност и търпимост и е оказала съдействие на регионалните структури на Министерството на земеделието и храните за изпълнението му, пише в съобщение до медиите фермерите./БЛИЦ