42 пожара с преки материални щети и 172 без материални щети са възникнали в страната през последното денонощие. Ликвидирани са общо 214 пожара. Това сочат данни на сайта на МВР.

При пожарите е загинал един човек, а трима са пострадали.

Пожарите в жилищни сгради са 14, 3 в промишлени сгради, 8 в спомагателни, временни или паянтови постройки, 5 в транспортни средства, 5 в горски масиви, един в съоръжения на открито, 6 други. 133 пожари са възникнали в сухи треви, горска постеля и храсти, 9 в стърнища, 26 в отпадъци, 4 други.

В страната са възникнали няколко пожара вследствие на метеорологичната обстановка.

БЛИЦ припомня, че пожар унищожи между 10 и 15 къщи и старото училище в кюстендилското село Долно село, местност "Горна махала". Сигналът за пожара е постъпил на 2 август в 17.24 часа. Обхванати са сухи треви и храсти на площ около 300 дка. Изгоряла е смесена гора, върхово, на площ около 10 дка. Днес на място ще бъдат изпратени 40 горски служители и противопожарна техника.

Две необитаеми къщи и три плевни са изгорели при пожар в с. Гърбино, община Кюстендил. Седем къщи са спасени от пламъците. Сигналът е получен вчера в 14.45 часа. Общата площ на пожара е 150 дка сухи треви и храсти, 300 дка широколистна гора низово, 200 дка лесонепригодни площи.

Две огнища горят край с. Розино, община Карлово. Пожарът в западното огнище е ограничен. Продължава да гори източното огнище. Създадена е организация днес в пожарогасенето да се включи "61 Стрямска бригада" с 30 военни. На място ще бъде хеликоптерът на Министерството на отбраната за продължаване на гасителните действия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!