Областният управител на Хасково обяви частично бедствено положение в Свиленград и Тополовград заради възникналите четири пожара в Сакар.

Единият е близо до свиленградските села Варник и Маточина, което наложи жителите им, общо около 10 души, превантивно да бъдат евакуирани. Настанени са в читалището на село Сладун.

Пожари лумнаха и край тополовградските села Присадец, Филипово и Радовец.

Общо 10 екипа огнеборци, групи от Горското стопанство и доброволци се борят с огъня, обхванал сухи треви и храсти. В района температурите са високи има и вятър.

Група мигранти е открита в гранична застава край село Присадец, което се намира на около 2 км от границата с Турция. Предполага се, че едно от огнищата на пожара в района е тръгнало от тях, съобщава haskovo.live.

Огънят се развира на площ от 10 000 дка. 14 екипа работят за овладяване на стихията.

След като в събота бяха евакуирани трима жители на с. Присадец, късно снощи те са върнати по домовете им, тъй като огънят е спрян на километри от къщите.

Пожарът в Свиленградския район вдигна на крак противопожарните власти в пограничния град Одрин поради опасността огнената стихия да се прехвърли на турска територия под влияние на силния вятър.

От областната дирекция по горите в Одрин са изпратили в граничната зона, булдозери, машини, пожарни коли и много екипи за гасене на пожари. Подаден е сигнал за тревога и готовност за борба срещу пожара.

Засилени са мерките по охраната на границата с България от турска страна, които се прилагат в координация с валийството в Одрин.

Селяните в близките до границата с България села са под тревога. Огнените пламъци от българска страна буквално осветяват турските села Суакаджагъ, Йолюстю и Бююкисмаилдже. Селяните са се били струпали по хълмовете и са наблюдавали тревожно пожара.

Същевременно те са били готови да се включат с трактори и техника, с която разполагат, в случай, че пожарът се прехвърли към техните села, пише агенцията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук