"Моби Дик" пламнал от човешка немарливост

Основната версия на разследващите е, че огънят е тръгнал от кухнята на плаващия ресторант - най-вероятно от мазни, непочистени абсорбатори

Плаващият ресторант „Моби Дик“ в Кърджали пламна като факла на 16 август, а от полицията дадоха повече подробности за инцидента.

Основната версия на разследващите е, че огънят е тръгнал от кухнята на плаващия ресторант - най-вероятно от мазни, непочистени абсорбатори, съобщава 24rodopi.com.

Заведението изгоря за минути, унищожени бяха и 4 лодки.

Нов ужас в Кърджали, хора бягат панически ВИДЕО

Сигналът за пожар в ресторант на язовир „Кърджали“ е бил подаден в 15,26 часа. Няма пострадали клиенти и от персонала на заведението. Незабавно към мястото на произшествието са изпратени два екипа на РСПБЗН – Кърджали с два противопожарни автомобила. Огънят е локализиран и загасен, но щетите са сериозни – останал е само „железният скелет“ на „Моби Дик“. Спасени са 4 лодки и 12 садки.

„Омазнените кухненски абсорбатори по ресторантите и заведенията за хранене са потенциален източник на пожар. Вероятно се касае за занемарена вентилационан система“, коментира огнеборец с дългогодишен стаж.

За почистването на мазни аспирации или абсорбатори се използват основно два метода – сухи и мокри.

Изясняване се кога за последно в „Моби Дик“ е прилагано въздушно почистване на въздуховодната мрежа и елементите й с използване на въздух под налягане, подаван през дюза. И дали е извършвано локално почистване на места от вентилационната инсталация с ръчно почистване с прахосмучеща машина, на която е монтирана четка.

Истината за пожара се крие и в друг въпрос – дали са прилагани мокри методи за премахване на лепкави замърсявания, като мазни отлагания в изходящи кухненски вентилационни инсталации, като приложението „мокро вакуумиране“.