Трагедията е неописуема! Едно от най-великите творения на човечеството - "Нотр Дам", се руши, разяждано от пламъците. От кадрите, които публикуват различните източници, се вижда, че катедралата буквално се руши. Към мястото са дислоцирани всички налични пожарни коли, но те не успяват да се преборят с пожара.

"Катедралата е в огън. Емоцията на цялата нация. Мисля за всички католици и французи. Както и за всички наши сънародници. Тъжно ми е да видя как гори част от нас", написа в туитър и Фейсбук френският президент Еманоел Макрон.

Заедно с премиера на Франция Едоар Филип той пътува към мястото на пожара. Прокуратурата вече е започнала разследване на пожара. Има подозрение, че той е причинен от някой от работниците, извършващи ремонтни дейности, които са вървели днес в катедралата. 

Пожарът е възникнал приблизително около 18. 50 часа местно време. 

Огънят се разраства изключително бързо. Почти напълно е изгоряла горната конструкция, рухнали са покрива и кулата. 

Местните власти признават, че допълнителни проблеми носят самите носещи конструкции, които също са обхванати от пожара и могат да рухнат напълно. 
 

 
 

Медиите излъчват репортажи в реално време, в което показват и реакцията на самите парижани, които са в шок и не крият сълзите си. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!